Purketallet må ned. Dette var det bred enighet om i panelet da den store markedsdebatten gikk av stabelen på Gris i ’19.
Hensynet til god dyrevelferd får stadig større betydning for dagligvarebransjen. Det kom klart fram under kjedenes innlegg på Gris i ’19.
– Norsk svineproduksjon er ikke industri, men familieeide bedrifter som internasjonalt sett driver små enheter. Vi har ikke børsnoterte amerikanske industrikonglomerater her.
– Ikke skjul næringa vår. Vi forklarer ungene hvorfor vi har restriksjoner på besøk i grisehuset. Vi er redde for at de skal smitte grisen, ikke ­omvendt, sier Bjørn Ståle ­Bekkeheien.
– Jeg kunne ikke tenkt meg noe annet enn SPF, sier Hans O. Amlien. Han har ikke hatt en dyrebil på garden siden 2010. Dyra kjører han sjøl opp til veien.
– 110 millioner griser har ­Norsvingener i seg, eller hver femte gris i verden. Og ­markedsandelen øker. Salget av Topigs Norsvin-genetikk økte med 12 prosent siste år.
Mange mente at dette var et av de beste fôredragene på Gris i ‘19. Godt dokumentert med forskningsresultater viste Kari Ljøkjel i Felleskjøpet Fôrutvikling hva som gir høy fødselsvekt, vellykket avvenning og rask tilvekst hos
Dagens slaktegris har lavere fôrforbruk og høyere tilvekst enn for få år siden. Det setter større krav til fôr og fôring.