De er nye på gris, men har ­allerede gode produksjonsresultater. Gry-Heidi og Marius Ruud-Wethal satser hardt, og har på under fem år bygd både grisehus, korntørke og ­redskapshus/flisfyring.
Norsk svinekjøttproduksjon og norske svineprodusenter har flere samfunnsoppdrag. Det viktigste er å produsere nok svinekjøtt til den norske befolkningen på en trygg, etisk og bærekraftig måte.
Grønn Gjødsel AS har gjort et miljøproblem til en viktig ressurs. I januar vant den grønne bedriften fra Rakkestad den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i land­bruket 2019.
I 2019 har prisen på dansk svinekjøtt gått til himmels. Den toppet seg på ­slutten av fjoråret med DKK 13,6 per kilo. Dette er den høyeste ­noteringen på 18 år.
Johannes Silde fra Etne i ­Hordaland tar stadig nye steg. Han hadde nest beste foredlingsbesetning i 2019. Det er kun egenskapen seleksjons­verdi på purker som skiller ­Silde fra den absolutte toppen.
Hva er egentlig bærekraftig matproduksjon på norsk? Dette var hovedtemaet for årets Mat og Landbrukskonferanse. Oppsummert er inntrykket at det ikke står så ille til. Men mye må gjennomføres i dette tiåret.
Norsvin mener at spredningen av villsvin og afrikansk svinepest er alvorlig. I stedet for en handlingsplan burde det ha blitt lagd en bekjempelsesplan for villsvin.
KPMG leverte 10. desember en granskingsrapport om Mattilsynet med kraftig kritikk. Både organisering og styring kritiseres.