Publisert: 09.03.2020 Oppdatert: 03.03.2020

Stikkord:

Grønn Gjødsel AS vinner pris i Berlin

Grønn Gjødsel AS har gjort et miljøproblem til en viktig ressurs. I januar vant den grønne bedriften fra Rakkestad den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i land­bruket 2019.


Nr. 2 – 2020

 

Bildet: Grønn Gjødsel er vinner av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket 2019. Fra venstre: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Janet Narvestad i Grønn Gjødsel, Lars Riiser Evju og Inger Solberg, direktør bærekraft i Innovasjon Norge.  [Foto: Vidar Alfarheim]

 

Prisen ble delt ut av landbruks- og ­matminister Olaug Bollestad og direktør for bærekraft i Innovasjon Norge Inger ­Solberg, i forbindelse med Internationale Grüne Woche i Berlin.

Østfoldsbedriften stikker med dette av med førstepremien på tilsammen 250 000 kroner. De to andre nominerte til årets bedriftsutviklingspris i land­bruket er Buggegården i Vestfold og ­Ragnhild og Jonas Viken som driver gartneriet Viken Østre, matforedlingsselskapet Grønne Folk og helsetilbudet Level i Trøndelag.

Landbruks- og matminister Olaug ­Bollestad er imponert over vinneren fra Østfold.

Landets eneste
Grønn Gjødsel drives av ekteparet Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju, som startet sin virksomhet innenfor landbruket og fjørfeproduksjon. I 1985 startet bedriften med pelletert organisk gjødsel for å utnytte alle råvarene fra fjørfeproduksjonen. Siden da har bedriften utviklet seg til det som i dag kalles Grønn Gjødsel A/S. Her blir hønsegjødselen pelletert i eget fabrikklokale i ­Rakkestad. I år sluttfører bedriften sitt siste prosjekt hvor de benytter fiskeslam som råvare i pelletert gjødsel. Fiskeslam er utfordrende å bli kvitt for fiskeriindustrien, men med Grønn Gjødsel har slammet funnet veien til landbruket.

Imponerende vekst
– Grønn Gjødsel har vist vilje og evne til å stadig utvikle nye og bærekraftige gjødselprodukter basert på biologisk avfall. Vinneren har over tid vært markedsrettet og ambisiøs, og har skapt en spennende virksomhet med internasjonalt potensial, sier Inger Solberg, direktør for bærekraft i Innovasjon Norge