Forsøk hos Felleskjøpet viser at fasefôring gir høyest dekningsbidrag. Anbefalingen er å bruke et sterkt fôr (Vekst 130) fram til 80 kg levendevekt, og deretter et svakt fôr (Vekst 105).
Fiskå Mølle har økt sine salgsvolumer i Trøndelag og nordover de siste fem-seks åra. Nå vil de ta enda større jafs av markedet, og bygger ny kraftfôrfabrikk på Fiborgtangen i Skogn.
Kraftfôrprisene stiger kraftig. Og de forventes å fortsette å stige. Den ekstra prisstigningen kan fort utgjøre 200 000 kr i økt årlig kostnad for en svineprodusent.
Norsk svinekjøtt har mindre CO2-utslipp enn alle andre typer kjøtt, inkludert flere typer plantebaserte kjøtterstattere.
De matvarene med aller lavest klimagassutslipp er sukker, korn og planteoljer, men et sunt og variert kosthold krever at vi spiser andre matvarer enn dette, samt at vi får i oss proteiner av riktig kvalitet.
Grisen er en viktig del av det grønne skiftet. Den er rett og slett en klimavinner. Det er få proteinmatvarer som har lavere klimagassutslipp. Dette dokumenteres grundig i denne utgaven av bladet.
Sameiere kan havne i mange ulike konflikter. Her vil vi nevne to typiske situasjoner, samt komme med noen råd om hvordan man kan forebygge tvist.
– I etterpåklokskapens lys ser jeg helt klart at vi burde startet med gris tidligere enn vi gjorde. Da hadde vi spart oss for noen feiltrinn som kostet oss mye penger, sier Sverre Tyldum (48).