Til tider kan det være ­formålstjenlig å se inn i den berømte glasskula når en skal stake ut kursen for framtida. Store deler av norsk landbruk og for så vidt også norsk næringsliv står overfor store endringer de neste 10 årene.  
Så er tiden inne til å si takk for meg som styreleder i ­Norsvin. Det har vært to ­spennende år i den rollen som både har lært meg mye, men jeg føler også at jeg har fått være med på å sette mitt preg på organisasjonen.  
GPS-styrt såing og gjødsling. Bruk av droner for å kartlegge avlingspotensialet i åkeren. Nitrogensensorer som fanger opp behovet for gjødsel på ulike områder av skiftet. Og om noen år går både traktorer og biler for egen maskin. Utviklingen går fort både teknisk og agronomisk ute i det fri. 
Den som eier en vei, har i all hovedsak rett til å bruke den. Ofte er det imidlertid ikke bare grunneier som har behov for å bruke en vei. Mange har både hytter og boliger som krever at en ferdes på noen andres vei for å komme helt frem til gårdsplassen. Da er veirett et aktuelt tema. 
Når et ekteskap opphører, reiser det seg mange spørsmål. Et av dem er hva som skal skje med ektefellenes eiendeler og gjeld. 
Svinelever, som brukes i ­produksjon av leverpostei, har høyt A-vitamininnhold. ­Tidligere hadde norsk svinelever betydelig høyere A-vitamininnhold enn det en fant i Danmark og Sverige, uten at en forsto nøyaktig hvorfor.
Grøstadgris satser videre med frilandsgris, men konseptet er ikke lenge økologisk. Frilandsgrisen skal i stedet produseres på et norsk svinefôr med ­lokale råvarer. 
29. januar i år kom de første grisene til gards. Nå er det full fart i det nye grisehuset på Elvestad, som er bygd inn i de bratte fjellbakkene like nord for utforbakken i Kvitfjell. De første drektige purkene har allerede griset.