Publisert: 16.04.2021 Oppdatert: 16.04.2021

Stikkord:

Grøstadgris ikke lenger økologisk

Grøstadgris satser videre med frilandsgris, men konseptet er ikke lenge økologisk. Frilandsgrisen skal i stedet produseres på et norsk svinefôr med ­lokale råvarer. 


Bildet: Det er tosifret antall minusgrader på gården Grøstad i Undrumsdal, Tønsberg men både purker og slaktegris går ute i solskinnet. – Overgang fra økologisk frilandsgris til kun frilandsgris muliggjør bruk av 100 % kortreist lokalprodusert fôr, sier Gry-Beate Knapstad som sitter midt i flokken av slaktegris.

 

Økologisk svineproduksjon i Norge blir noen produsenter færre når Grøstadgris går fra økologisk produksjon til konvensjonell produksjon.

– Økologisk svinefôr er dyrt, og også videre i foredlingen får vi ned kostnadene når for eksempel krydderet ikke må være økologisk, forteller Gry-Beate Knapstad i Grøstadgris. Samtidig betyr økologisk i dag at fôrråvarer kan være importert fra andre verdensdeler. 

Satser norsk
I stedet vil Grøstadgris satse på hundre prosent norsk lokalprodusert fôr med lavt klimaavtrykk.

– Vi ønsker et lokalprodusert fôr med 100 prosent norske råvarer, sier ­Knapstad. Konseptet Grøstadgris ble for øvrig fra 1. januar i år 100 prosent eid av Norgesgruppen, etter at Knapstad har solgt seg ut, og nå blir én av produsentene. I tillegg til henne er det også tre andre svineprodusenter i ­Vestfold/Telemark som leverer til ­Grøstadgris.

 

– Norgesgruppen dropper økologisk, men Coop satser mer på
dette, sier Vidar Julien i Grue, Innlandet. [Foto: Tore Mælumsæter]

På gården Grøstad i Undrumsdal utenfor Tønsberg, har hun trappet noe ned på produksjonen, og har i dag kombinert produksjon med åtte ukers puljedrift og 5 – 10 purker i pulja. Både purker og slaktegris går ute. Grisen er landsvin/duroc-krysning, og fôres fram til ca. 90 kilos slaktevekt. Da vi besøkte  Grøstad var det 10 minus, solskinn, og grisen gikk ute.

– Når det er så kaldt som nå er grisen litt treg til å stå opp om morgenen, men den liker seg godt ute i sola, forteller Gry-Beate. Konseptet Grøstadgris med frilandsgris ble for øvrig startet i år 2000 av Gry-Beate og mannen Hans Runar. I 2007 la de også om til økologisk produksjon, og etter hvert kom Norgesgruppen inn på eiersida. Hans Runar døde i 2013, men Gry-Beate satset videre alene. Nå går Grøstadgris tilbake til sitt opprinnelige konsept med frilandsgris, men altså uten at grisen er økologisk. 

Rema og Coop satser ­økologisk
Den økologiske satsingen på gris i Norge er dermed konsentrert rundt Kolonihagen/Rema, pluss at Coop ­satser. Men det er bare en håndfull produsenter. Det er tre svineprodusenter som leverer til Kolonihagen. Dette er Vidar Julien og hans nabo Heinrich Jung i Grue, Innlandet. Disse to har begge økologisk frilandsproduksjon på ca. 40 purker og 800 – 900 slaktegris hver. De leverer både til Coop og Rema.

– Det er synd at Norgesgruppen dropper økologisk svinekjøtt, men samtidig trapper Coop opp sin satsing, opplyser Vidar Julien til Svin. Han mener fortsatt at økologisk svineproduksjon også er økonomisk lønnsomt, og at markedet er voksende. Deres økologiske produksjon er basert på vanlig Norochybrid, men med noe mer innslag av duroc. Grisen fôres fram til nær 100 kg slaktevekt. Den tredje produsenten i Kolonihagen er Kåre A. Abrahamsen i Sandefjord, Vestfold. Hos Abrahamsen det ikke frilandsgris som gjelder, men økologisk kombinert svineproduksjon i ­grisehus med ute og inneareal. Gården har ca. 50 purker med framfôring av 1200 slaktegriser, og leverer til Kolonihagen og Rema. Abrahamsen har for øvrig lagt gården Bångunrød med ­svineproduksjon ut for salg for 17,3 millioner (Svin 7/2020). Ut over dette kjenner Svin kun til to-tre andre produsenter som har økologisk gris i noe omfang.