I Svin nr. 3-23 leser vi om den dramatiske utviklingen i antall svineprodusenter i Troms. I løpet av snaue tre ti-år har antallet sunket til en tiendedel av nivået som var på midten av 90-tallet.
Å benytte alternative råvarer, slik som myse, er en god strategi for å ta vare på ressursene og samtidig oppnå gode produksjonsresultater. 
Fram til 2010 gjaldt dyrevern­loven fra 1974. I 2001 ble strafferammen for brudd på lovens bestemmelser økt. I dyrevelferdsloven som trådte i kraft i 2010 kom det klart til uttrykk at dyr har en egenverdi i tillegg til å ha nytteverdi for mennesker. 
Slaktegrisprodusent Ole Henrik Linnestad i Rakkestad har tatt i bruk en skanner til å veie grisen. – Jobben med å veie gris går raskere, er artigere og mer behagelig, sier Linnestad. 
– Det er helt klart behov for bedring i mange dyrehold og på flere områder. Samtidig er det viktig å anerkjenne at mange driver godt, med god dyrevelferd.
– Hovedsaken for oss med overgangen til SPF var å begrense smittepresset. Fjøset er fritt for noen latente patogener som dyra ellers konstant kjemper imot for å unngå å bli klinisk ­sjuke, sier grisebonde Ragna Steinveg (22).
Anja Varmløse Strathe fra Københavns Universitet holdt foredrag om framtidas fôring av drektige og diegivende purker på Grisekongressen i Herming. Det er mange faktorer det skal tas hensyn til når Strathe kikker inn i krystallkula.
I prosjektet Små-i-Ro er målet å betre helsa på smågrisen i Rogaland. Eit av tiltaka er å kartlegge førekomsten av APP-bakterien i purkebesetningane. APP gjev luftvegssjukdom og viser seg på slakta som brysthinne- og hjartesekkbetennelse. Vi presenterer her resultata etter fyrste året av prosjektet.