Publisert: 30.03.2023 Oppdatert: 30.03.2023

Stikkord:

Veier 100 griser på en time

Slaktegrisprodusent Ole Henrik Linnestad i Rakkestad har tatt i bruk en skanner til å veie grisen. – Jobben med å veie gris går raskere, er artigere og mer behagelig, sier Linnestad. 


Svin nr. 2 – 2023. Ole Henrik Linnestad i Rakkestad er trolig den første grisebonden i Skandinavia som veier slaktegrisen med en skanner. 

 

 

Svin er i grisehuset hos Linnestad. Han skal inn for å veie slakteklar gris og har på seg en bæresele med touch-PC på magen. I hånda holder han en slags stor pistol. Det er en skanner. Ole Henrik går fram til første binge. Et par griser kommer fram for å hilse. Bonden i Rakkestad holder skanneren vannrett og ca. en meter over den ene grisen. Han holder inne tasten på skanneren i ca. 3 sekunder. En grønn ring kommer fram på skjermen. Det betyr at grisen står i riktig posisjon. På de tre sekundene tar skanneren 90 bilder og vekten på grisen angis til 114 kg. Samme prosess brukes på grisen ved siden av. Vekta på 120 kg kommer opp. 

– Jeg kan klare meg med denne. Veiing av gris har blitt en mer behagelig og morsommere jobb. Men det krever noen timers trening i å bruke skanneren riktig, sier Ole Henrik.

Høy nøyaktighet ved øvelse
Skanneren er for eksempel avhengig av at det er litt luft mellom griser som står ved siden av hverandre. Grisen kan ikke lene seg mot en vegg og gulvet må være slett, da skanneren måler høyden på grisen. 

– Best resultat får jeg hvis grisen står med hodet litt opp og mot meg. Men jeg kan også veie den om den står andre veien, forteller Ole Henrik. 

Ved et tastetrykk sendes informasjon til programvaren i skanneren. Denne tyske skan­neren er utviklet ved å veie og kontrollveie flere tusen griser. Nøyaktigheten er +/- 2 kg ved riktig utført skanning. Faktisk er skanneren mer nøyaktig enn vekt. For vekta på en gris kan variere opp til 5 kg i løpet av et døgn. Vekt avhenger av hvor lang tid det er siden fôring, om grisen nettopp har vært på do eller når den drakk mye vann sist. Disse usikkerhetsfaktorene er eliminert når du skanner vekta. Men Linnestad anbefaler å starte med og skanne griser som er veid. 

– På den måten finner du lettere fram til hvordan du skal holde skanner og hvilken posisjon på grisen som gir riktigst vekt, sier Linnestad.

Notis i Bedre Gårdsdrift
Historien bak Ole Henrik og veiing med skanner startet egentlig allerede i 2011 da han bygde nytt konsesjonshus til slaktegris. Fram til nylig har Rakkestadbonden brukt målebåndmetoden pluss øyemål til å finne rett slaktevekt på grisen. Men Linnestad, som er sivilingeniør og har jobb ved siden av, har hele tiden vært på jakt etter en skanner eller et kamera som kan gjøre jobben. 

Å veie grisen på vekt anser han som en tungvinn og tidkrevende løsning, der de helst bør være to om jobben. I 2017 kom Rakkestadbonden over en notis om OptiSCAN og firmaet Hölscher + Leuschner Agrar i Bedre Gårdsdrift. Han kontaktet firmaet i Tyskland men fikk til svar at konseptet fortsatt var under utprøving. De hadde vært for tidlig ute med lansering. Etter hvert har det også kommet løsninger hvor grisen veies med et kamera i en binge. Linnestad har overveid en slik løsning, men synes de har vært lite fleksible og også kostbare. I høst kontaktet han igjen firmaet i Tyskland. Da fikk han tilbud om å bli deres første kunde i Norge. Samtidig er han en referansebruker som kan vise/demonstrere produktet, men han har ikke noe med salg å gjøre. 

– Løsningen med skanner virker enkel. Den koster riktignok mer enn dobbelt så mye som ei vekt. Det er programvaren som har kostet å utvikle, tror Linnestad.  Det er ingen årlige avgifter på bruk, men det kommer tilbud om oppgrad­eringer. En oppgradering koster 300 euro. Linnestad tror denne metoden å veie gris på kan egne seg for samarbeid, at flere kan gå sammen om å kjøpe en skanner

140.000 kroner
Hölscher & Leushcner Agrar (HL-Agrar) er et familieselskap i Tyskland.  De har per 1. februar solgt ca. 100 OptiSCAN-skannere siden introduksjon i fjor. De har brukt 10 år på å utvikle og teste løsningen. OptiSCAN ble lansert på EuroTier i høst, men selskapet har ikke brukt ei krone på markedsføring i andre land enn Tyskland. 

– Vi satser først og fremst på hjemmemarkedet i Tyskland og har solgt nesten alle skannerne der. Men den finnes også i Nederland, Frankrike og Spania. Linnestad kjøpte skanner nr. 79 og er den første som har denne løsningen i Skandinavia, forteller Luc Gernaert i HL-Agrar. 

Gernaert mener dette er en løsning som passer godt i Norge der grisen går på betong eller et fastareal. Normalt går slaktegris i Europa på fullspaltegulv. I Norge er også grisen vant til en røkter og blir ikke skremt om du kommer med en skanner. Det kan være en utfordring hos de som driver i storskala. Det er ofte slik at grisen ikke vant til å se folk. – En trenet person skal fint klare å veie 100 gris på en time, opplyser Gernaert. OptiSCAN kan kjøpes direkte av HL-Agrar og koster 12.900 euro pluss frakt. Det følger da med touch-PC, skanner og bæresele.