– Et gjennomsnitt på 14,3 avvente per ull i 2017 viser at dette ble et kjempeår. Navet vårt leverer varene. Det er mye gris i purkene vi får, sier Bernhard Honnstad.
Det siste året har satt norsk svineproduksjon på prøve.
Denne sommerens fantastiske vær med høye temperaturer og sol og atter sol har rammet svært mange av våre yrkesbrødre og -søstre hardt.
Matsvinn er et enormt miljøproblem. Bare i Norge kaster vi 355.000 tonn spiselig mat hvert år. Dette tilsvarer hver åttende handlepose, og så mye som 42,3 kg mat per hode.
På førstesiden av denne utgaven av Svin ser du innfrosne griseskrotter fra gulv til tak. De ligger her i minus 20 grader på et reguleringslager i Rakkestad til noen finner det for godt å tine dem opp igjen. Det finnes flere av dem i Rogaland og i Trøndelag. Vi har rekordstore reguleringslagre av svinekjøtt, mellom 6 og 7000 tonn.
Nortura innfører merpris og ei ny varelinje fra produsenter som har griseløft-avtale. Avtalen stiller krav om ekstra plass til smågriser og slaktegriser, dyrevelferd og antibiotikabruk.
Det er stor nedgang i lønnsomheten i 2018 i forhold til 2017. Hovedgrunnen er stor nedgang i svinekjøtt- og smågrisprisene. Prosentvis har slaktegrisprodusentene størst nedgang.
– Det blir galt å bruke samme forholdstall over hele landet. Vi har inndelt landet i grovfôrsoner. Hvorfor ikke justere dem etter regionale forsøksringers tall for avlingsuttak?