Publisert: 11.09.2018 Oppdatert: 11.09.2018

Stikkord:

Den fine og tøffe sommeren

Denne sommerens fantastiske vær med høye temperaturer og sol og atter sol har rammet svært mange av våre yrkes­brødre og -søstre hardt. 


Mange teller nå på fingrene hvor mange dyr de må slakte og hvor mange de har vinterfôr til. Denne bekymringen slipper vi i svineproduksjonen. Vinterfôret kommer levert i tankene med en trailer, og med mye sol blir det mye svinekjøtt på grillen. Eller er det ikke så enkelt lenger?

Som svineprodusent langt oppi Valldal tror jeg ikke det er så enkelt lenger. De globale endringene kommer nærmere og nærmere fjøsdøra, og Trumps kamper mot Kinas industri føles nærmere enn noen gang. Amerikanske svineprodusenter har mistet store deler av sitt eksportmarked, og vi ser store endringer i svinepriser og soyapriser. 

På grunn av tørke i Skandinavia og deler av Nord-Europa varsles det mangel på grovfôr og lave kornavlinger. Og hva med halm når mye av dette nå må gå til fôr. Hva med oss som har brukt dette til nødvendig strø? Hvilke alternativer finnes, og ikke minst; til hvilken pris? Det er mange forhold som skaper usikkerhet for en liten norsk svineprodusent.

Vi har allerede nå sett konturene av hvilken risiko vi løper når importen av fôr øker. Jeg oppfordrer alle til å tenke seg om en ekstra gang før man importerer fôrvarer eller strø. Vår unike helsesituasjon i svineproduksjonen i Norge er lett å ødelegge ved import av smittestoffer via dårlig kontrollerte fôrvarer. 

Det er mange forhold som skaper usikkerhet for en liten norsk svineprodusent. Men en ting er sikkert; vi har en av verdens beste svineproduksjoner, og vi har et genetisk materiale som gir et flott produkt. I skrivende stund er det fortsatt igjen noen uker av sommeren, så gå ut og nyt sommeren og de fantastiske svineproduktene som finnes på markedet!