Det har tradisjonelt vært en politisk målsetning at landbruksarealer i størst mulig grad skal være eid av privatpersoner. Solberg-regjeringen har et nytt syn på dette: Nå skal det legges til rette for at aksjeselskaper enklere kan tre inn i landbruket.
Landbruks- og matdepartementet vil ha et mer veiledende mattilsyn. Dette går fram av det årlige tildelingsbrevet som departementet gir til Mattilsynet.
Om du skulle befinne deg langt ute i skogen i Vang i Hedmark, er det mulig du får øye på en avkjørsel merket «Norsvin Alfa». Her finner vi produsentene av svinenæringas edle dråper, seminrånene.
Liv Borgersen i Gjesdal startet med slaktegris for 10 år siden. Resultatene har stadig blitt bedre. Oppskriften er gode rutiner, tilskuddsfôring, ta seg bedre tid i grisehuset, ha ledige sykebinger pluss et halebitingstriks.
Det lages nå en handlingsplan med sikte på å ha minst mulig villsvin i Norge. I fjor ble det skutt 300 villsvin bare i Østfold. Den store frykten er et utbrudd av afrikansk svinepest.
I ti på topp lista i Ingris 2017 finnes en slakteprodusent som skiller seg litt fra de andre. Mattingsdal i Hå på Jæren satser på rask framfôring, lav slaktevekt og fem innsett i året.
Det bakkes ikke på Åsbakk. Snaut to år etter at det gamle grisehuset brant ned står nå det nye klart. Snart blir det livdyrsalg til produsenter i Nord-Norge fra den nye SPF-avlsbesetningen i Nordland.
De nye forslagene gjelder først og fremst begrensninger i bruken av engangspurkeproduksjon. Eksisterende grense på 2100 konsesjonsfrie slaktegrisenheter per år gjelder fortsatt.