Eskild Bang (37) bor på gården Øverstua på Vega i Nordland sammen med familien. Han mener det er mulig i framtida å drive gården – også for femte generasjon Bang. – Det er litt tidlig å si, siden eldste datter bare er seks år. Men jeg synes hun viser interesse allerede, sier han og smiler.
Erling Sehested (68) har ifølge Norsvin-sjef Olav Eik-Nes vært en foregangsperson og pådriver for utviklingen innen vitenskapelig avlsarbeid. – Alle har hatt 100 prosent tillit til Erlings refleksjoner og forslag. Han er forsker i blodet og har vært svært viktig for Norsvins konkurransekraft, sier Eik-Nes.
Helene Helgeberg (34) og Dan Emil Berg (33) var på utkikk etter et småbruk. De endte opp med gård og svineproduksjon. Tre år senere er de landets beste på smågris.
– Du må like å kjøre bil, sier hun. SVIN er på reportasjetur med avlskonsulent Irene Fosså (38) i Norsvin. Vi møter henne på en bensinstasjon i Lom. Hun setter seg inn i Land Cruiser´n og kjører mot vest. Vi følger på over fjellet.
Det mener Christina Sagen Stenberg (34) er det viktigste om du drømmer om å bli bonde. Christina har vært interessert i gardsdrift siden hun var åtte år. Hun har to yngre søstre. – De to andre har vært med mye de også, men jeg har nok syntes at gårdsdrift er hakket morsommere enn dem, sier Christina.
Christina og Magnus tok over gården Sagen i Stange sommeren 2021. I 2022 er de helt på toppen i Ingris, som beste satellitt.
Mange blir svært overrasket over at norske griser bare har halve klimaavtrykket til det griser har i mange andre land. Men det lar seg relativt lett forklare.
Sterke motkrefter preger norsk kjøttproduksjon og derav kjøttprodusentene i betydelig grad. Motkrefter som er sterkt preget av diskusjoner og meninger om rødt kjøtt og klimautfordringer, økte priser og nå sist forslag til nye kostholdsråd som anbefaler å kutte ned på kjøttforbruket.