Publisert: 10.09.2018 Oppdatert: 10.12.2018

Stikkord:

Vi har alle et ansvar

Lagrene av svinekjøtt i Norge er historisk store. I grise­bransjen har vi kjent på overproduksjon og dårlig inn­tjening før, men vi har kommet oss opp av bølge­dalene. 


av Solveig Kongsrud, Styremedlem Norsvin

Hva skjer egentlig nå?

Noen skylder på den nye TN70-purka som er svært effektiv. Men purkenes effektivitet økt jevnt og trutt fra tidlig på 90-tallet, og sikkert før det også. Den viktigste forskjellen er at dagens purke er mer robust, selvgående og bedre mor. Dermed overlever stadig flere grisunger. Er det ikke akkurat det vi har ønsket oss? Er ikke det en fordel både for oss og for dyrevelferden? Ingen kan mene at vi skal rygge tilbake til en mindre effektiv gris bare for å opprettholde antall purker?

Jeg oppfordrer alle smågrisprodusenter til å sjekke hvor mange leveringsklare smågriser du faktisk har plass til smågrisbingene dine. Kanskje må du redusere antall purker for at dyretettheten ikke skal bli for stor og unngå de problemene dette medfører?

Kanskje er forbruket av svinekjøtt på vei ned, og det er det ulike grunner til. Det må tas skikkelige grep om ikke ubalansen skal fortsette. Jeg tror dessverre ikke at vi kan fortsette i samme stil og med samme antall purker. All honnør til dere som har inseminert færre purker. De fem siste månedene er det sendt ut 6,5 prosent færre doser fra Norsvin. De fleste purkeringene gått foran med et godt eksempel og redusert puljene betraktelig. Alle må være sitt ansvar bevist. Vi må brette opp armene, framsnakke grisen og svinekjøttet, feie for våre egne dører, og redusere med noen purker hver. Dette er et felles ansvar alle vi smågrisprodusenter har enten du er liten eller stor, uavhengig av slakteritilknytning eller geografi. Tar alle i et tak kommer vi oss nok opp av denne bølgedalen også.