Publisert: 13.05.2018 Oppdatert: 13.08.2018

Seks myter om biogass


1]
Myte: Det produseres for lite biogass.

Svar: Feil. Mange anlegg kjører bare på halv fart. Vi produserer så mye biogass at vi til og med må fakle det fordi det ikke er nok etterspørsel/avsetning. Med liten innsats kan produksjonen i Osloregionen dobles.

2]
Myte: Det er mangel på kjøretøy som kan bruke biogass.

Svar: Feil. I Sverige kan man velge mellom 15 ulike personbiler, blant annet fra VW-konsernet. Det finnes også kjøretøy i alle kategorier. Men det stemmer at det er ulikheter i våre skandinaviske land. Man må spørre hver enkelt forhandler. I et globalt perspektiv er biogasskjøretøy svært utbredt. Det finnes millioner av biogasskjøretøy som brukes over hele verden i dag.

3]
Myte: Biogass lukter vondt og er møkkete.

Svar: Biogass er luktfri. En må tilsette lukt for at man skal vite at den finnes. Lukten ved produksjon er minimal, og mye mindre enn om man lot matavfall og gjødsel ligge åpent i friluft.

4]
Myte: Biogass er dyrt.

Svar: Biogass er ikke dyrt, men litt dyrere i det totale bilholdet enn bensin- og dieselbiler, som vi jo vet at vi må slutte med. Hadde biogassbiler fått samme insentiver som el og hydrogen hadde biogassen blitt fullt ut økonomisk konkurransedyktig.

5]
Myte: Biogass er farlig og kan brenne/eksplodere.

Svar: Det gjør alle drivstoff vi bruker i dag. Fordelen med biogass er at dersom den skulle lekke ut vil den stige til værs og blande seg med luft. Bensin og diesel legger seg på bakken der du er.

6]
Myte: Biogass monner ikke i klimaregnskapet.

Svar: Sees klimaregnskapet under ett er biogass miljøvennlig teknologi med bonus. I tillegg til null netto utslipp av CO2, tar biogassen i bruk avfallet vi alle produserer. Biogassen er det eneste drivstoffet som samtidig løser et problem.

(Kilde: Biogas2020. Skandinaviens Biogaskonference)