Publisert: 13.09.2018 Oppdatert: 13.09.2018

Stikkord:

Rekordstore svinekjøttlagre

Kjøttberget går i taket

Reguleringslagrene av svinekjøtt er rekordstore. Ved utgangen av uke 33 var 6300 tonn svinekjøtt frosset inn på innleide fryselagre. Lagrene er 5000 tonn større enn til samme tid i fjor.


– Dette er ikke bra. Reguleringslagrene har eksplodert. Spørsmålet nå er hvordan vi kan redusere dette framover. Vi kan ikke la reguleringslagrene vokse inn i himmelen, sa direktør Ole Nikolai Skulberg i Nortura Totalmarked på et møte om svinekjøttmarkedet som Innlandets fylkeslag av Norges Bondelag og Norsvin arrangerte på Rudshøgda i august. Møtet gikk inn i en serie tilsvarende møter som er holdt rundt i landsdelene. 

Leier innfrysing

Tidligere hadde de fleste slakterianlegg egne små frysetunneler og fryselagre for å håndtere overskuddsproduksjon. I dag er det ikke lenger slik. Teknologien og driftingen av slike anlegg har blitt kraftig modernisert, og derfor har det blitt vanlig å leie inn disse tjenestene fra private aktører som har spesialisert seg på innfrysing, lagring og tining.

Slike innfrysingsbedrifter finnes nå i Malvik, Trøndelag, Skudeneshavn og Haugesundsområdet, Rogaland, og Rakkestad/Fredrikstad i Østfold.

Da Svin besøkte ett av disse firmaene, Glacio i Rakkestad, hadde selskapet om lag 2000 tonn svinekjøtt innfrosset på sitt anlegg bare i Rakkestad.

Til venstre: Dette er ikke bra. Regulerings­lagrene kan ikke fortsette å vokse inn i himmelen. Vi trenger verktøy som virker på lang sikt, sier direktør Ole Nikolai Skulberg i Nortura Totalmarked. Til høyre: Lagersjef Vidar Heen ved Glacios anlegg i Rakkestad sier at de har cirka 2000 tonn gris på lager ved dette anlegget, og et ukjent antall tonn på lageret i Fredrikstad.