Publisert: 26.05.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Vil være ledende bank for landbruket

I gode tider er alle banker gode partnere. Men renta vil bli vesentlig høyere, og flere vil få problemer. Vi skal likevel være der både når det går opp og ned, sa banksjef Terje Vareberg.


Vil være ledende bank for landbruket

I gode tider er alle banker gode partnere. Men renta vil bli vesentlig høyere, og flere vil få problemer. Vi skal likevel være der både når det går opp og ned, sa banksjef Terje Vareberg.

 

Og han mener åpenbart alvor. For banken som han leder, Sparebank 1 SR Bank, har landbruksnæringa som sin nest største bransje. To milliarder kroner er lånt ut til de 3500 bøndene i Rogaland/Agder som er bankens kunder, og bare siste år har netto utlån til denne næringa økt med 20 prosent. Det har skjedd i en periode da øvrig næringsliv har hatt omtrent nullvekst i bankens utlån. Banken har en markedsandel på 50–60 prosent innenfor landbruk, og 40–50 prosent i regionens øvrige næringsliv. Samlete utlån er 50 milliarder koner.

 

REGNER MED STØRRE TAP

Administrerende direktør Terje Vareberg kommenterer lånelysten til bøndene på Sør-Vestlandet slik;

– Den forteller mye om rogalandsbondens evne til å respondere raskt. Jeg tror at rentene kommer til å stige, og jeg tror at prisene til svinebøndenes fortsatt vil gå ned. Gjeldsbelastningen i svinenæringa har økt, og det betyr at bøndene nå bruker mer fjernlys og kjører kvassere enn før. Historisk sett har banken vår hatt små tap på landbruk. Jeg tror vi vil få se høyere tap i tida som kommer. Vi må påregne noen konkurser, også i landbruket. Landbruket vil likne mer og mer på annet næringsliv. Vi ser på landbruk som en viktig del av bankens næringslivssatsing i regionen vår. Vi jakter ikke først og fremst på gode og dårlige bransjer. For innenfor alle bransjer finnes det gode og dårlige bedrifter. Slik er det også i svinenæringa, sa Vareberg.

 

MELD FRA I TIDE

Han regnet med at økonomiske sykluser vil prege svinenæringa også i framtida. Dagens nedtur vil snu igjen, og de beste vil overleve.

– Det betyr at morgendagens bonde må planlegge robust og langsiktig. Personlig tror jeg at storfenæringa står foran de største utfordringene og investeringene i tida som kommer. For grisebøndene blir faglig dyktighet viktigere og viktigere. Derfor trenger vi mer av slike faglige oppturer som Pig Business. I banken ser vi at noen produsenter har glimrende produksjonsresultater, men elendig økonomisk styring. Driftsledelse er et tema som bøndenes organisasjoner må interessere seg sterkere for. Be om hjelp, og gjør det tidlig nok. En produsent som tidlig viser vilje og evne til å justere kursen, vil oppleve en tålmodig og forståelsesfull bank. Bank er mer enn innskudd og lån. Bank er tillitsfull dialog, sa Vareberg.

 

LAG ET FAMILIETEAM

Han understreket hvor viktig det er å trives i jobben for å lykkes, og slo et slag for å involvere kona eller mannen sterkere i fellesskapet på gården.

– Gjør drifta og resultatene til en familieutfordring. Lag et team. Vi ser at klyngebedrifter lykkes lettere, og regionen vår har et tett og godt bedriftsmiljø for svineproduksjon. Dyktighet blir mer premiert i framtida. Jeg tror at områder som får minst støtte, som her på Sør-Vestlandet hvor svineprodusentene får flere kroner mindre per kilo enn sine kolleger i Finnmark, også er områder som er best herdet til å møte framtida, sa Vareberg.