Stikkord:
Vi vil ikke betale for økologisk kjøtt
Første halvår 2004 ble det produsert vel 36 tonn økologisk svinekjøtt. Bare 4,5 prosent av dette ble solgt som økologisk vare.
Vi vil ikke betale for økologisk kjøtt
Første halvår 2004 ble det produsert vel 36 tonn økologisk svinekjøtt. Bare 4,5 prosent av dette ble solgt som økologisk vare.
Dette går fram av en rapport fra Statens landbruksforvaltning over produksjon og omsetning av økologiske landbruksprodukter i første halvår 2004. Samme tendensen gjør seg også gjeldende når det gjelder salg av annet økologisk kjøtt. Tilførslene av økologisk slakt av storfe og sau har økt sterkt første halvår i år, men det blir ikke solgt videre som økologisk kjøtt.
Til sammen ble det faktisk levert 480 000 kilo økologisk slakt i Norge 1. halvår i år. Andelen av dette som ble solgt videre som økologisk kjøtt gikk imidlertid kraftig ned i forhold til tidligere, og var bare 13,5 prosent.
I rapporten skriver SLF at bransjen opplever det slik at markedet i liten grad er villig til å betale mer for økologisk kjøtt, slik at det er vanskelig å få ut en merpris for det. I særlig grad gjelder dette for sorteringer (karbonader, kjøttkaker), hvor forbrukerne er enda mindre villige til å betale en høyere pris. Konkurransen i markedet for sorteringer blir dermed ekstra hard, også tatt i betraktning at så mye som 60 prosent av det tilførte slaktet av storfe vanligvis benyttes til slike produkter.
Tilført anvendbar mengde økologisk slakt
1. halvår 2004
Andel av tilført økoslakt solgt som øko-vare
Storfe inkl. kalv
300 681 kg
15,1 %
Småfe
42 994 kg
10,6 %
Svin
36 382 kg
4,5 %
Totalt
380 056 kg
13,5 %