Publisert: 15.03.2018 Oppdatert: 15.08.2018

Stikkord:

Veterinæren som sparringspartner

– Produsentene kan ikke klare hele dyrevernutfordringen alene. Alle må bidra om resultatet skal bli bra. Hvordan kan du best bruke veterinæren som sparringspartner?


Bilde: – Jeg tror det er gull verdt for en dyreeier å ha en fast besetningsveterinær som alltid følger drifta di, sier leder Tone Runhild O. Skadsem i Rogaland Veterinærforening.

Spørsmålet ble reist av Tone Runhild O. Skadsem på dyrevernkurset i Bryne. Skadsem er blant annet leder i Rogaland Veterinærforening.

– Utfordringen kan ofte være at veterinærenes kunnskap som regel ikke er 100 prosent spissa mot ett dyreslag alene. Men det som er mitt poeng er at veterinæren ikke skal være en «inn og ut»-dyrlege som  kommer, setter en sprøyte på et enkeltdyr, og forsvinner igjen. Framover blir det mye viktigere å bruke veterinæren som en av flere sparringspartnere når det gjelder forebygging av problemer og vurdering av hele besetningens helse, sa hun.

Ekspertgruppe
God dyrevelferd er noe som er under kontinuerlig kalibrering. Rogaland Veterinærforening har ei ekspertgruppe som kan mye om gris. Den har utarbeidet et notat som kan være til hjelp og veiledning for de som kan litt mindre. Her er det blant annet ei liste over konkrete arbeidsoppgaver og  opplæringspunkter hvor veterinæren kan bidra. Dette skal ikke gjøres fordi veterinærene skal tjene mer penger, men for at bonden, dyreeieren skal tjene mer penger også. 

Flere besøk
– Vårt ønske er egentlig minimum tre årlige besøk i alle slaktegrisbesetninger, uansett størrelse. Ett av dem kan gjerne være sammen med en rådgiver fra slakteriet eller fôrindustrien. Slakteriene må etterspørre dokumentasjon av slike besøk. Jeg tror det er gull verdt for en dyreeier å ha en fast besetningsveterinær som alltid følger drifta di. Gi oss eierskap til hvordan du driver, så kan vi bidra, sa Tone Runhild O. Skadsem.