Stikkord:
Bildet: Begge er engasjert i Vegamøtet. Kenneth Ludviksen (til høyre i bildet) som deltaker. Bente Børsheim er i arrangementskomiteen. Foto: Norsvin.
Kenneth (33) driver Øvereng gård og har nettopp bygd ut til fullkonsesjon på slaktegris. Produksjonen har SPF-status. Han har også en god del villsau. Han kjøper smågris fra Eskild Bang, og har grasproduksjon på litt over 200 mål. Han selger grovfôr og produserer eget høy til grisen. Kenneth bor sammen med Maria Dalheim (30) og de har nettopp fått ei lita jente.
– Som fersk bonde er det helt klart en fordel med egen famille og ikke minst en aktiv kårkall. Far og mor bor i kårhuset på gården. Det er ikke lett å drive aleine uten avløser, sier Kenneth, som er utdannet elektriker. Han har jobbet i mange år i anleggsbransjen som anleggsleder.
Er engasjert
Kenneth flyttet hjem i 2019.
– Det første året jobbet jeg som avløser for faren min og en annen bonde. Jeg er fjerde generasjon på gården. Jeg håper, som Eskild Bang, at det blir en femte også. Jeg har iallfall begynt arverekken, sier han.
Han har under hele oppveksten vært engasjert i gården.
– I stedet for å reise til Syden, har jeg heller dratt hjem og hjulpet til der. Etter hvert når jeg ble mer voksen ble det mer og mer aktuelt å ta over. Jeg trives best på Vega om jeg skulle sammenliknet med de andre plassene jeg har bodd, sier Kenneth. Han sitter lokalt som nestleder i bondelagsstyret på Vega.
Stavsmarken Gård
Bente Børsheim (46) er også svært driftig. Hun har lenge vært engasjert i ulike roller i Norsvin. Alt fra regionstyret, leder i fylkeslaget og de siste tre årene som ordfører på årsmøtet. Hun har også vært kretsleder i Nortura og medlem i arbeidsutvalget i samme organisasjon siden 2016.
– Nå er jeg ute av alt. Nå går jeg på avvenning. Det er tøft og vi får se hvor lenge jeg klarer å holde meg unna, sier Bente og ler.
Hun driver også med slaktegris i full konsesjon. I tillegg startet de videreforedling av kjøtt på Stavsmarken Gård og Pølsemakeri i 2019. Omkranset av vill, vakker natur produserer de håndverksmat basert på kjøtt fra egne griser og har egen gårdbutikk og kafé. Gården drives av Bente sjøl og mannen Lars Børsheim. Mannen jobber for Aqua Kompetanse AS som båtfører. Sammen har de døtrene Emilie og Kristin på henholdsvis 26 og 22 år.
Fjerde generasjon
Gården har vært i familien siden tidlig 1900-tallet og de er fjerde generasjon som driver gården.
– Lars sin oldefar var bygdeslakter, og det har i generasjoner vært tradisjon for å slakte og videreforedle mat på gården, sier Bente.
Kvinnene i familien er også kjent for å være “matkjærringer” og har rykte for å lage god og rikelig med mat.
– Dette har lagt grunnlaget for hva vi gjør i dag og er bakgrunnen for det vi ønsker å videreføre. Vi tar nå med oss våre forfedres oppskrifter inn i vår moderne produksjon. Gammelt og nytt møtes i spennende smakskombinasjoner. I fjor var det litt over 4000 på besøk, forteller hun.
Var politisk
Begge er engasjert i Vegamøtet. Kenneth som deltaker. Bente er arrangør sammen med Fagkonsulent Ulrikke Marie Kristiansen Skevik i Felleskjøpet og rådgiver Hanne Marit Hjerpbakk i Nortura. Det har vært diskusjoner om hvordan de framover skal klare å holde på interessen.
– Vi forsøkte i en periode å være litt politisk. Men det måtte vi bort fra. Deltakerne vil ha det praktisk orientert. Og jeg syntes det er litt synd.
Er det så enkelt at vi kun skal engasjere oss i om skrapeanlegget virker eller om det finnes et kult strøanlegg der ute, spør Bente.
Kenneth er enig, og det er etter begges oppfatning ikke bare detaljene og det praktiske som er svaret på de store tingene her i livet.
– Vi forstår at hverdagen er viktig, men til syvende og sist er det overføringer, tilskudd og slike ting som virkelig har betydning. Rammebetingelse våre, sier de to.
Mye kombinert
På øya er det åtte aktive svineprodusenter. De fleste driver kombinert med andre dyr.
– Det er vel stort sett bare jeg som ikke har andre dyr, sier Bente.
Det går i kombinasjon med sau, geit og ku for bøndene på Vega. Totalt er det rundt 30 bønder der. Fire av de har hovedinntekten sin fra slaktegrisproduksjon. Det er kun en produsent som ikke har SPF-status i dag.
– Det er to smågrisbesetninger og en kombinertbesetning på Vega nå. Ellers er det rene slaktegrisbesetninger. Vi var 11 besetninger før. Det er ingen dramatisk nedgang. Det var et vekkelsesmøte midt på 2000-tallet som Per Fredrik Bang sto i spissen for. Utgangspunktet for møtet var å få i gang en purkering. Det ble heller flere slaktegrisbesetninger, sier Bente.
Begynte med slaktegris
Det var flere som hadde smågris, men som nå har blitt slaktegrisbesetninger.
– Det var slik det begynte. I tillegg hadde og har vi et veldig godt fagmiljø for gris på Vega. Vi møtes ofte og deler erfaringer. Spør du, får du svar. Vi er heller ikke redd for å dele tall. Vi som driver med gris, er helt åpne med hverandre. I alle fall her på øya, sier Bente.
De to grisebøndene er enige om at nøkkelen til suksess på Vega selvfølgelig ikke bare dreier seg om selve Vegamøtet og antall treff i året. Men det er kulturen. I kulturen ligger det at alle vil hverandre vel og at naboen skal få det til.
– Jeg vil påstå at det er et kjennetegn i Vega-miljøet og Helgeland generelt. Vegamøtet er mer et symbol på dette i den store sammenhengen, men viktig. Møtet er nå arrangert i 13 år, sier Bente.
Ønsker rekrutter
Men det er ønskelig med rekruttering til det allerede gode produsentmiljøet.
– Det kan falle bort en eller to, selv om snittalderen blant oss er forholdsvis ung. Vi er ca. 45 år i snitt. Slik produksjonen er i dag, kunne vi trengt to kombibesetninger til for å få minst mulig transport til og fra fastlandet. Men det er jo alltid et spørsmål om hvem, hvor og hvilke muligheter som finnes her, sier Kenneth.
Bente slår et slag for slaktegrisprodusentenes rammebetingelser. Hun mener at det må skje noe der.
– Det er forholdsvis store investeringer for forholdsvis liten inntekt. Pengene går til å betale lån. Men kombibesetninger. Det er framtida. Da har du kontrollen sjøl, både økonomisk og smittemessig. Men en annen arbeidsmengde er det så klart, og selvsagt også store investeringer, sier Bente.
Men om det skal komme flere produsenter på Vega, hva har dere å lokke de med?
– De får bli med i et unikt produksjonsmiljø her ute og på Helgelandskysten. Vi bor også på verdens vakreste øy. Er du friluftsinteressert og kanskje har lyst på båt, da er det utrolig hva du kan finne på her. Da er alt lagt til rette for at du har det trivelig både på fritida og på jobb, forteller Bente og Kenneth.