Publisert: 11.02.2020 Oppdatert: 11.02.2020

Stikkord:

Våtfôr – unngå gjæring og utnytt fordelene

Våtfôring har noen fordeler. Grisene kan for eksempel spise samtidig, og en kan utnytte ­alternative fôrmidler. Samtidig finnes det utfordringer.


Nr. 1 – 2020

 

 

– Jeg har ennå ikke sett to våtfôringsanlegg som fungerer likt. Det blir forskjeller selv om du har samme merke og modell, sier svinebonde og våtfôrspesialist Lars Didriksen. Som eksempel er aldri fôrstrengene like lange. Men for alle gjelder å ha gode rutiner, unngå feller og å utnytte potensialet  våtfôringsanlegget gir. Mange gjør det trolig ikke, men du bør spyle våtfôrtanken minst en gang i uka og samtidig fjerne fôrrester i nedløp.

– Og et våtfôringsanlegg bør lages slik at det er mulig å vaske tanken og kjøre rett i sluk utenom røranlegget, sier Didriksen. Sammen med svinefagsjef Elin Furrevik Gjestvang i Norgesfôr Strand Unikorn holdt han foredrag på Gris i ’19.

Alternativ til syre
Våtfôrblandinger tilsettes oftest syrer. Her virker maursyre best mot bakterier, men er dårlig mot sopp, mens propionsyre virker best mot gjær- og mugg-sopp, og er svak mot bakterier. Benzo- og sitronsyre har middels virkning mot både bakterier og sopp. Nå er imidlertid et nytt produkt på markedet, Vilo Bactocell.

– Det er et konsentrert melkesyreprodukt som utkonkurrerer uønska mikroorganismer i våtfôrstrengen, forteller Elin F. Gjestvang. Vilo Bactocell omgjør ufordøyelig sukker til melkesyre og senker pH. Samtidig gir det fordeler innen HMS og mindre slitasje på fôringsanlegget. Anbefalt pH i våtfôring er fra 4,2 til 4,8. For lav pH kan påvirke kalsiumomsetningen i grisen og føre til beinproblemer. Men produktet tåler ikke temperatur over 50 grader, og du må eventuelt selv tilsette det i våtfôret via en mikrodoserer.

Ta flaskeprøve
Det er spesielt viktig å unngå gjæring i våtfôr. Gjæring kan faktisk stjele opp til en tredjedel av fôrverdien i kraftfôret. Ta flaskeprøve hvis du har mistanke. Sett flaska i romtemperatur i et døgn. Bruser det da opp når korken tas av skjer det gjæring. Ved sterk gjæring er det viktig å finne årsaken og å gjøre tiltak. For eksempel kan gjæring komme fra mysetanken. En løsning kan være å tilsette syrer eller Vilo Bactocell. Og kanskje bør anlegget vaskes ned.

– Jeg anbefaler å ha som rutine å smake på fôret du gir til grisen. Smaken bør være slik at du kunne tenkt deg å spise det selv, sier Didriksen. Og en gang i året bør du sende inn prøve av våtfôret du lager.

To til fire ganger daglig
Hvor ofte skal en fôre med våtfôr? Til drektige purker anbefales 1 – 2 fôringer. Det sikrer at alle dyra på rang­stigen får fôr. Rundt grising bør en øke dette til 3 – 4 ganger for å maksimere fôropptaket. Alternativt kan en fôre to ganger og gi noe tørrfôr i tillegg. Det er viktig med fiber enten som våt- eller tørrfôr. Smågris som får våtfôr sammen med mora er godt tilvent og kan starte med dette raskt etter avvenning. Men Gjestvang og Didriksen anbefaler å starte forsiktig.

– Samtidig må en gi så mye våtfôr at en bytter ut halve fôrstrengen hver gang. Det er mulig å justere tørrstoffprosenten ned not 20 for å få det til. Da flyter også fôret bedre ut i troa. Og fjern alle fôrrester i troa mellom hver fôring, sier Didriksen. Normalt anbefaler de fôring fire ganger daglig til smågris. Men for vanlige våtforanlegg uten resteløs-funksjon kan altså fôrmengde bli så lav i starten at det er bedre å fôre tørt en periode først.

30 prosent må justeres ned
Fram til ca. 60 kg er det viktig å ha en sterk nok fôrkurve.

– Fôrkurven bør være så høy at hele 30 prosent av bingene må justeres ned, anbefaler Gjestvang. Det vil si de bingene som har fôr igjen en halvtime etter fôring justeres ned. Hvor mye? Ved innsett eller når noe er galt anbefales å ­justere ned 50 % i tre til seks dager. ­Seinere, og hvis det mer enn 20 % for mye i troa, juster ned 20 prosent i fire dager. Er det bare 10 prosent igjen etter fôring, justeres ned 10 prosent i to dager. Når fôrkurven er trappet opp igjen må en følge med. Hvis det fortsatt er for mye fôr i troa, bør en justere ned 10 prosent ekstra i 10 dager.

Alternative formidler
En av fordelene med våtfôr er mulig utnytting av alternative fôrmidler. Men en må ikke blande inn for mye alternative fôrmidler. En må dessuten være klar over variasjoner i tørrstoffprosent. Det kan lett bli upresis fôring. Avhengig av om det er purker eller slaktgris anbefaler Gjestvang på energibasis maks 17 – 25 % myse og melkeprodukter, 10 – 25 % potetsaft og 50 – 80 prosent miljøfôr. Hvis du har tilgang til brød, kan faktisk hele 80 prosent av rasjonen være brød.

 

HØY FÔRKURVE: – Ha så høy fôrkurve at ­30 prosent av bingene må justeres ned, sier Elin Furrevik Gjestvang. TAR EN SMAK: Svineprodusent og våtfôr­ekspert Lars Didriksen anbefaler å smake på fôret grisene får.