Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Varmelamper til nyfødte i Etiopia

Varmelamper som redder spedgriser kan brukes til så mangt. Smågrisprodusent Abraham Aarsland har sendt varmelamper til Etiopia. Der blir de brukt til å holde liv i spedbarn som fødes i høyereliggende strøk.


Varmelamper til nyfødte i Etiopia

Varmelamper som redder spedgriser kan brukes til så mangt. Smågrisprodusent Abraham Aarsland har sendt varmelamper til Etiopia. Der blir de brukt til å holde liv i spedbarn som fødes i høyereliggende strøk.

Hå, Rogaland

– Det er jo egentlig en litt hyggelig historie dette her. Jeg har et søskenbarn som jobber som lege nede i Etiopia, Asle Aarsland, og han har selvfølgelig vært i grisehuset mitt. I januar kom det plutselig en forespørsel om ikke jeg kunne sende nedover noen varmelamper. Det gjorde jeg, og de fungerte visst så bra at nå har han fått flere, sier smågrisprodusent Abraham Aarsland til Svin.

I begynnelsen jobbet Asle Aarsland mest ved sykehus i Etiopia, men nå jobber han mer med organisering og tilrettelegging av mindre, lokale helseteam som ofte operer svært langt fra sykehus. Dette er små team som jobber spesielt mot mødre og barn, med alt fra fødselshjelp til vaksiner og andre ting det måtte være behov for.

– Mange strøk i Etiopia ligger temmelig høyt, ofte over to tusen meters høyde. Her kan det bli ganske kaldt, og det var vel dette som fikk søskenbarnet mitt til å tenke på varmelampene han hadde sett i grisehuset mitt. For å bruke dem kreves det jo ikke mer enn strøm og tilgang til en kontakt. Løsningen er enkel og genial. De nyfødte trenger som kjent både omsorg og varme. Asle har prøvd dem med suksess, og derfor ba ham om flere.

– Hvor mye varme gir lampene?

– De gamle og velkjente røde varmelampene finnes i utgaver på 150 og 250 watt. Men det finnes forskjellige pærer, og jeg har sendt med noen nye halogenaktige pærer som skal tåle mer støt og håndtering. Det er praktisk når de skal fraktes mye rundt omkring. Jeg tror de gir 175 watt. Men i Afrika varierer strømspenningen, og den kan gå både opp og ned. Derfor er det greit med ting som er enkle å håndtere. Jeg har selv vært i Etiopia flere ganger. Dessverre er det ikke sjelden at en ser unge mødre som skades i forbindelse med graviditet og fødsler, og ofte kan det få nokså leie sosiale konsekvenser også, sier Abraham Aarsland.

Men varmelampene skaper som sagt smil og glede og naturligvis varme på noen enkle, landsens fødestuer i Etiopia. Det er lagd en videofilm om dette også. Den kan du kikke på ved å gå inn på www.siembra.no og finne en overskrift som heter «Varmelampe til Etiopia».