Publisert: 04.12.2020 Oppdatert: 04.12.2020

Stikkord:

Valgte rundbuehall

I Øyer nord for Lillehammer er det valgt en utradisjonell løsning for nybygg i navet hos Rompa purkering. De har bygd rundbuehall med stor takhøyde. 


Foto: Frants E. Kvam

 

I Øyer hos navet i Rompa purkering er bygd et nytt grisehus på 90×16,3 meter. Det er spesielt fordi det er en rundbuehall.

– Vi ville ha et rimelig bygg med kort byggetid som samtidig gir godt innemiljø for både gris og røktere. Marginene er lave på gris, og en bør bygge hus som ikke tar for lang tid å betale ned, sier Frants Eirik Kvam i Rompa purkering. Samtidig ønsket han et hus med alternativ verdi også om en ikke har gris der. Her er 7 meter takhøyde på midten, noe som gir god luft og også alternativ bruksverdi.

– Huset har fungert helt fint siden vi flyttet inn i sommer, både gris og røktere trives, kommenterer Kvam. Samtidig er han spent på hvordan huset vil takle en kald vinter. 

Timet godt med bygging
Selve huset ble levert ferdig oppsatt og klargjort for ventilasjon av Future rundbuehaller fra Danmark. Dette skjedde i november i fjor. Og timingen var god i forhold til hvor dyre danske kroner har blitt siste år. 

– Råbygget ferdig isolert og oppsatt kostet oss drøyt to millioner i DKK, forteller Kvam. Det spesielle med rundbuehallen er at det ikke er vinduer på langvegger, men lys slippes inn via lysplater i taket. Dette er også med på å gjøre løsningen noe rimeligere enn et vanlig bygg. Generelt vil en rundbuehall gi et hus med den minste tak/veggflaten i forhold til størrelse. I en sammenligning gjort i Danmark kom rundbuehaller til gris rimeligst ut. Et slikt bygg kan bli ca. 20  prosent rimeligere per m2 enn et tradisjonelt bygg i betong. En annen dansk undersøkelse for slaktegrishus viser mindre forskjell mellom tradisjonelle hus og rundbuehaller. 

 

Foto: Frants E. Kvam. Det er sju meter tak­høyde og veldig god luft i rekrutteringsavdelingen i Rompa purkering.

 

Rundbuehall som tåler snølast
Bygging hos Kvam startet med tomearbeid og ringmur i fjor sommer/høst. Deretter ble huset satt opp med stålbuer, treåser, innervegg, isolasjon og stålplater utvendig. Det ble isolert med 30 cm rockwool.

– Selve huset ble satt opp på fire uker med tre-fire mann i arbeid. Det utvendige var klart i november i fjor, forteller Kvam. Og mens vinteren satte inn i Øyer, kunne de støpe gulv og gjødselrenner under tak i isolert hus.

– Future Rundbuehaller hadde aldri bygd en så solid rundbuehall før. Normalt er det lenger mellom stålbuene. Men her er det 2,5 meter, samtidig som buene er ekstra kraftig dimensjonert, opplyser Kvam. Det er fordi de skal tåle snølasten som kan bli på Øyer. Innvendig har Kvam valgt innredning fra Fjøssystemer (Jyden) og ventilasjon (Skov) og annet I-mek fra Felleskjøpet. Og Montør Bjønness landbruk og industriservice i Vestfold har bistått med fôringsanelgg, brannvarsling og strøanlegg for halm.

– Vi har plukket løsninger som vi mente ble best for oss, kommenterer Kvam. I sommer flyttet så grisen inn i fjøset.

Interesse for rundbuehall
– Det bygges en god del rundbuehaller i Norge til både storfe, småfe og hest. Til gris har vi kun levert mindre (flyttbare) haller til utegris, og ingen større bygg slik som Kvam har bygd. Men siste året har vi faktisk hatt noen forespørsler også på bygg til gris, forteller Øyvind Fadum, daglig leder i Future Rundbuehaller Vestfold. Forespørsel på større bygg til gris som det Kvam har bygd, sender de gjerne til Danmark der det bygges en del slike grisehus.

– Rundbuehall blir en rimelig byggeløsning. En utfordring er kanskje at den ikke passer inn i typiske norske gårdsmiljøer. Men en kan gjøre mye med valg av farger, kommenterer Fadum.