Publisert: 16.02.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Vaksine mot rånelukt

 


Vaksine mot rånelukt

 

Improvac. Dette er navnet på et produkt som Pfizer har søkt om å få markedsføre i EU. Produktet kalles også for vaksine mot rånelukt i dagligtale. Enkelt sagt er det snakk om et antihormonelt produkt som gjør at testiklene til hanngrisen blir tydelig mindre fram mot slakting. Dermed opphører produksjonen av adrostenon, og rånelukten reduseres.

 

EU-eksperter innstilte på å godkjenne produktet i mars, og det ventes at EUkommisjonen godkjenner produktet i sommer. Det blir da tilgjengelig i hele EU, og dermed også i prinsippet i EØS-landet Norge. Produktet er omdiskutert i mange land, og det ventes at det norske legemiddelverket vil definere Improvac som et legemiddel, og ikke som en vaksine.

 

Hvordan nabolandene våre møter dette gjenstår å se. Danskene kan å regne, og bruk av Improvac vil kunne bli dyrt i praksis. Danskene er følsomme for markedets reaksjoner, og de har mange markeder å forholde seg til. De ser at strengere dyrevelferdskrav fra forbrukere og politikere må tas på alvor. Dansk Svineproduktion har nå bestemt seg for å innføre bruk av smertelindrende behandling, som er noe annet enn bedøvelse, i forbindelse med kastrering av spedgriser fra 1. juni. Her hjemme må vi snarest ta en faglig, praktisk og økonomisk vurdering av legemiddelet.