Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Vak-grisene slaktes to uker før purkene

– Tilveksten er god. Jeg leverer de vaksinekastrerte hanngrisene til slakteriet fjorten dager før jeg leverer purkene, forteller John Roger Ekren.


Vak-grisene slaktes to uker før purkene

– Tilveksten er god. Jeg leverer de vaksinekastrerte hanngrisene til slakteriet fjorten dager før jeg leverer purkene, forteller John Roger Ekren.

Han driver slaktegrisproduksjon på Ekren i Verdal, på sørsiden av Verdalselva, ikke langt unna Verdalsraset som gikk i 1893. Her er det konsesjon for produksjon av 3500 slaktegriser, så det står cirka 1000 griser i huset til enhver tid, fordelt på åtte avdelinger. Alle blir immunologisk kastrert, og er såkalte Vak-griser.

Både John Roger og faren Kalle Audun Ekren er over gjennomsnittet interessert i teknikk, automatisering og mekanikk. John Roger har derfor sjøl lagd automatikken i grisehuset som styrer klimaet, dusjing og ventilasjon. Han synes det som tilbys på markedet er for dyrt og for primitivt i forhold til prisen. Fôringsanlegget bruker Big Dutchmanns styring. I grisehuset er alle ledninger og rørgater samlet i vandregangen mellom avdelingene. Det gir mindre tæring på anlegget, og letter reparasjons.- og vedlikeholdsarbeidet. Neste prosjekt er å installere automatisk strøing. Til strø bruker de spon som er innblandet pelletert sukkerroeavrens. Det vil spare mye arbeid å kunne automatisere strøinga.

Og fôringa av slaktegrisene er viktig. Ekren bruker cirka 15 prosent innblanding av brød, smultringer og andre stekte bakervarer (50 tonn/år). Til dette har han konstruert en nedskjæringsmaskin som brødet passerer før det havner i en stor fermenteringstank hvor det tilsettes vann. Fermenteringa gir mye mjølkesyrebakterier, slik at pH blir lavere enn fire. Det has litt ekstra syre i kraftfôret. Våtfôringsblandetanken vaskes én gang i uka.