Publisert: 15.03.2018 Oppdatert: 15.08.2018

Stikkord: , , ,

Vær obs på muskel og skjelettlidelser

Hans Nummestad er svinebonde i Rakkestad, og også leder i Landbrukstjenester Østfold. Han er opptatt av å forebygge skader og sykdom. – Bruk godt fottøy med gode støt­dempa såler i grisehuset, anbefaler Nummestad. 


Personer som år etter år går timesvis på betonggulv i grisehus bør tenke gjennom hva de har på føttene. Etter hvert som vi blir eldre kan det fort komme plager i for eksempel knær og hofter. Fottøyet kan være en medvirkende årsak.
– Muskel og skjelettlidelser er en viktig årsak til sykdom og skader i landbruket. Men mye kan forebygges. Start med fottøyet, anbefaler svinebonde Hans Nummestad. Kjøp de støvlene som passer dine føtter best. Og bytt ut standardsålene med gode såler.
– Du kan bruke gode såler fra joggesko eller kjøpe spesialsåler. Jeg bruker spesialsåler som er støtdempende, opplyser Nummestad. 

Møkkaskrape med langt skaft
Ellers kan daglige arbeidsrutiner ved for eksempel møkkaskraping være viktig.– Jeg prøver å ha svikt i knærne og bruke hele kroppen. Jeg har også møkkaskrape med ekstra langt skaft for å kunne jobbe mer oppreist og med mindre belastning, forklarer Nummestad. For personer over 180 cm kan dagens standardskaft bli i korteste laget. Enkelte leverandører tilbyr skraper med lengre skaft. Nummestad kjøper sine lange skaft hos Tunby. En annen detalj er at bonden i Rakkestad har vent seg til å ikke hoppe ut av traktoren, men å gå baklengs ut.
– Det er særlig viktig hvis du har sittet rolig lenge og skal ut av traktoren, sier Nummestad. Metoden er for øvrig anbefalt av Landbrukets HMS-tjeneste.  

Har fått konstatert astma
Hans (54) fikk for et år siden konstatert astma. Da hadde han i noen år følt at formen ble dårligere og dårligere, selv om han er flink til å gå turer og trene. Han bruker nå alltid støvmaske (engangsmaske) i grisehuset, men var ikke fullt så flink tidligere. Men han vet ikke om det er støv fra grisehuset som har utløst astma.
– Lungespesialisten sier det kan ha 200 ulike årsaker. Reaksjon hos meg kan komme plutselig. Jeg byttet for eksempel dekk på bilen, og en mutter satt godt fast. Jeg måtte ta i skikkelig, men ble plutselig bare stående å puste, forklarer bonden i Rakkestad. Nå bruker Nummestad inhalator (trolig av samme type som Sundby og langrennseliten) hver gang han skal ta i et ekstra tak på gården.
– Jeg er fortsatt under utredning av type astma og hvilken medisin jeg skal bruke, sier Nummestad. Men det er mye enklere å forholde seg til utfordringene når en vet at en har astma.