Publisert: 10.05.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Unyansert om kjøttprosent

 


Unyansert om kjøttprosent

 

I forrige nummer av Svin hadde vi en notis fra Animalia om at hampshire taper på kjøttprosent. Daglig leder Karl Kristian Kongsted i ScanPig mener at denne notisen skapte et unyansert bilde av rasen, blant annet fordi den ikke fortalte noe om for eksempel slaktevekten.- Det er riktig at kjøttprosenten på hampshire hos enkelte produsenter er en utfordring. Men dette jobber vi nå med. Blant annet vil vi sikre oss at den nye likning til beregning av kjøttprosenter er lagd ut i fra riktige forutsetninger. Dette gjelder ikke bare for hampshire, men også for de andre rasene. Flere av våre bedrifter har en noe høyere slaktevekt enn for eksempel Nortura, og vi ser at en tyngre gris med den nye likningen får en lavere kjøttprosent på 0,3 % per kg. Dette kan være fysiologisk korrekt, men vi ønsker å undersøke dette nærmere, sier Kongsted.Ellers har ScanPig og Kjøtt og fjørfebransjens landsforbund (KLF) fokus på fôring. – Analyser av finske slaktedata og bruk av den nye norske likningen til beregning av kjøttprosent viste, at den gjennomsnittlige kjøttprosent lå på 62 % ved en slaktevekt på 79,16 kg og 61,09 % ved en slaktevekt på 82,45 kg. Ikke dårlig det. Den store forskjellen mellom Norge og Finland, og resten av verden også for den saks skyld, er hvordan vi fôrer grisen. Og nettopp fôring er interessant. Til hampshire anbefaler vi en sterkere framfôring på begynnelsen, og mer restriktiv fôring på slutten av framfôringstiden, sier Karl Kristian Kongsted i ScanPig.