Publisert: 11.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Unormale spener – tar du utfordringen?

Hvorfor retter vi søkelyset mot spenekvaliteten hos unggrismålte landsvinpurker?


Unormale spener – tar du utfordringen?

Hvorfor retter vi søkelyset mot spenekvaliteten hos unggrismålte landsvinpurker?

 

Fra felten får vi tilbakemeldinger om at spenekvaliteten hos norske landsvinpurker jevnt over er god. Likevel er det et behov for å dokumentere tilstanden ved en vurdering av spener på et ikke-selektert materiale.

 

Nytt feltprosjekt i 2007

Av den grunn ble det startet opp et nytt felttestprosjekt ute i landsvinforedlingsbesetningene 1. januar 2007. Da begynte man med registrering av unormale spener ved unggrismåling. Det har lenge vært søkelys på spenekvalitet hos eksteriørbedømte førstekullspurker, men påstanden har vært at produsentene har beholdt de purkene som tegner best når det gjelder spenekvalitet. Av den grunn har ikke fenotypisk og genetisk variasjon blant hunndyr i landsvinpopulasjonen blitt fanget opp.

Spener som avviker fra det normale kan gi flere uheldige konsekvenser: – dyr med avvikende spenekvalitet kan være vanskelige å omsette som livdyr, – dyr med underutviklede spener vil gi nedsatt melkemengde, – dyr med ujevne spener vil føre til større kamp mellom spedgriser, og dermed større risiko for ujevne kull og dødelighet.

 

Hva registreres?

Denne registreringen utføres av besetningene selv innen 14 dager etter unggrismåling.

Under test på Avlsweb ligger det et menyvalg som heter «Spener unggrismålinger». Her skal det legges inn totalt antall unormale spener på de purkene som har dette ved måling. Definisjonen på en unormal spene er invertert spene, liten/underutviklet spene, blindspene, spene som mangler melkekanal, og andre uregelmessige spener. Altså: Alle spener som ikke er funksjonelle. Summen av disse skal settes inn i feltet for «antall unormale spener».

Dataene legges inn etter at unggrismåling er gjort. Vurdering må som tidligere skje i løpet av de to første ukene etter måling, og en må bedømme alle dyr. Dyr som bare har normale spener blir stående med 0 spener, mens en legger inn antallet unormale spener hos dyr som har det.

 

Hva viser de første registreringene?

Drøye 800 dyr er bedømt. 25 % av purkene har minst en unormal spene, mens 19 % har minst to unormale spener. Dette er et lite materiale foreløpig, men det gir en profil som tenderer til variasjon mellom spenekvalitet hos landsvinpurker ved dette tidspunktet.

Det er derfor viktig at alle besetningene følger opp registreringene i prosjektperioden der innsamling av data vil foregå i første omgang frem til høsten 2007.

En spennende vinkling er også at man har mulighet til å følge opp de selekterte purkene ved første grising. Ved dette tidspunktet vurderer avlskonsulentene på nytt spenekvaliteten.