Stikkord:
Underdekning av fersk gris
Til tross for prognoser som viser store overskudd på årsbasis; det har vært sterk underdekning av fersk gris de siste ukene. Prisen har gått opp over to kroner kiloen på en måned.
– Det var ikke uventet at svinekjøttprisen skulle opp, men underdekningen av svinekjøtt ble sterkere enn vi var forberedt på. Det er mulig at vi gikk for langt ned i pris tidligere, men på den andre siden var situasjonen slik før jul at den krevde klare signaler. Når vi tar så hardt i som vi gjorde, så reageres det i markedet. Folk vet at nå blir det lav pris. Vi har nå lite kjøtt på lager, og mange i bransjen har villet sikre seg rimelig kjøtt. Derfor har vi fått større etterspørsel etter hele slakt enn det vi har greid å dekke. Men vi har fått ut mye frossen vare, sier direktør Trygve Brandrud i Nortura Totalmarked.
Bedre økonomi
Tilførslene av svinekjøtt har så langt i år vært omtrent som forventet. Men salget har vært atskillig bedre enn forventet.
– Det er jo en gledelig situasjon, sett med produsentenes øyne. Særlig når prisene samtidig går opp. Vi planlegger å sette omsetningsavgiften ned etter påske, og vi sikter oss antakelig inn mot en nedgang på 70 øre slik at vi kommer ned på to kroner kiloen i avgift. Dette betyr en kraftig lønnsomhetsforbedring i forhold til situasjonen ved nyttår. En prisøkning på kr 2,10 pluss en reduksjon i omsetningsavgift på 70 øre gir en reell økning på nærmere tre kroner kiloen. Ordningen med å premiere lave slaktevekter stanses til påske, sier Brandrud.
Dempet investeringslyst
– Det er ikke langt mellom sorg og glede i denne næringa?
– Nei, det er for så vidt ikke det. Det skjer noe når tiltak settes i verk. Vi har sett at nyetableringene har stoppet opp. Avgangen av produsenter har fortsatt som før, og da bedres raskt markedssituasjonen.
– Tror du vi står foran en ny eksplosjon med bygging og investeringer?
– Det vil alltid være noe som bygger, men vi tror at klimaet for det er nokså dempet for tida. Kostnadene med å bygge er også veldig høye. Jeg tror neppe vi får noen ny byggeeksplosjon. Men en del vil sikkert prøve å intensivere produksjonen sin maksimalt innenfor de rammer de allerede har.
– Betyr det sterke vintersalget av svinekjøtt at en del bedrifter hamstrer med tanke på grillsesongen? Kan den bli svakere enn normalt som følge av vinterens store salg?
– Jeg tviler litt på det. Grillsesongen planlegges, men så stor aktivitet som vi har i svinekjøttmarkedet nå, tyder på at det aller meste av kjøttet går ut i produksjon og salg, sier Trygve Brandrud.