Publisert: 14.09.2020 Oppdatert: 14.09.2020

Stikkord:

Tyske bønder forlanger like kastreringsregler

Den tyske bondeorganisasjonen forlanger like kastreringsvilkår for tyske og importerte smågriser.


De mener at det ikke er riktig at importerte smågriser skal underlegges mindre krav enn hva tyske smågriser må leve med.  Det er den tyske bondeorganisasjonen Deutsche Bauernverband som sier dette i en pressemelding gjengitt i Landbrugs­avisen. De mener det er urettferdig at tyske smågriser har krav om kastrering under full narkose, mens utenlandske smågriser fra Nederland og Danmark ikke pålegges samme krav.

Årlig sender danske svineprodusenter over seks millioner smågriser til Tyskland, mens den nederlandske eksporten er på over fire millioner dyr.

Kastrering av griser har vært et diskusjonstema i Tyskland i mange år.

– Vi mener det ikke er riktig at prosedyrer som strider med tysk lov kan finne vei inn i kjøttdisken via levering av dyr eller kjøttprodukter fra andre medlemsstater med mildere krav, sier den tyske bondelagslederen Joachim Rukwied.

I dansk lovgivning er det tillatt med kun lokalbedøvelse, mens den tyske lovgivningen fra årsskiftet krever full narkose ved kastrering.

Andre tyske landbruksorganisasjoner (BRS) har beregnet at det vil koste mer enn to euro per smågris i meromkostninger for tyske produsenter. Det er en vesentlig merpris i forhold til den kalkulerte omkostningen på 0,31 euro per smågris etter den danske metoden.