Publisert: 19.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tung start for økologisk svinekjøtt

I fjor høst ble blant annet økologisk svinekjøtt lansert med brask og bram. I egne kjøledisker og med egen logo skulle øko-kjøttet testes i utvalgte butikker. Men salget har ikke tatt av.


Tung start for økologisk svinekjøtt

I fjor høst ble blant annet økologisk svinekjøtt lansert med brask og bram. I egne kjøledisker og med egen logo skulle øko-kjøttet testes i utvalgte butikker. Men salget har ikke tatt av.

 

Frustrasjonen har til tider vært til å ta og føle på hos de få produsentene som deltar i øko-prosjektet, som fikk bred omtale i Svin nr. 8 i fjor. Bladet skrev den gang på lederplass at Gilde hadde gjort en kjempejobb med produktlanseringen, og at markedsinnsatsen fra vareleverandøren var så helhjertet som den kunne bli. Ultra- og Menybutikker i Osloregionen skulle lansere økologisk svinekjøtt i mintgrønne skåler spesielt designet for produktene. Eget varemerke og egne kjøledisker var også på plass. Nå skulle det bli opp til forbrukerne å avgjøre om økologisk svinekjøtt var liv laga eller ikke.

Men det var i fjor høst. Etterpå har det vært nokså stille. Hva har skjedd? Eller rettere sagt, hva har ikke skjedd?

 

HAR GÅTT TREGT

– Vi må bare erkjenne at vi har hatt en salgsutvikling som vi ikke er spesielt fornøyd med, sier produktsjef John Erlend Laderud i Gilde Norge. Hittil i år har det gått om lag 200 kilo i uka av Gildes økologiske svinekjøtt ut fra butikk.

– Det har vært flere utfordringer. Vi har pakket øko-kjøttet i de mintgrønne skålene med en pakkegass i høyoksygen. Dette har gitt litt kortere holdbarhet på det ferske svinekjøttet. Når omløpshastigheten på disse varene i utgangspunktet er lav i butikkene, så har dette skapt frustrasjon i butikkene når de ser at kjøttet går ut på dato, sier Laderud.

 

NY PAKKEGASS

– Hva gjør dere med pakkegasen framover?

– Kjøttbransjen har jobbet veldig mye med denne saken, og selv om vi i utgangspunktet stiller oss litt uforstående til at vi ikke lenger får bruke den samme pakkegassen som vi har brukt i 20 år, så bøyer vi oss naturligvis for regelverket. Fra 1. juli får vi et generelt forbud mot den pakkegassen vi har brukt. Bransjen sier da at vi ikke vil gå over til pakking i høyoksygen, slik vi har brukt på øko-kjøttet. Vi vil bruke den gamle gassen uten CO. Vi har tenkt å gå over til å bruke denne gassen også på det økologiske svinekjøttet. Konsekvensen av dette blir, og det gjelder for alt ferskt kjøtt, at holdbarheten opprettholdes.

Men kjøttet vil se litt gråere ut. Vi er spent på hvordan forbrukerne vil ta i mot dette, men vi håper naturligvis at det går seg til etter en stund. Og når det gjelder øko-kjøttet kan vi jo håpe at bedre holdbarhet vil styrke det markedsmessig. Vi har i hvert fall tenkt å bli i markedet og satse deretter når det gjelder øko-kjøtt, sier Laderud.