Publisert: 30.11.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år og Svin spør i hver utgave av jubileumsåret tre «ikke-svineprodusenter» om deres forhold til grisen og hvordan de ser på svinebonden.


Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år og Svin spør i hver utgave av jubileumsåret tre «ikke-svineprodusenter» om deres forhold til grisen og hvordan de ser på svinebonden.

Ove Røsbak, Lillehammer

Forfatter som blant annet er kjent for boka om Alf Prøysen, pluss barneboka ”Nissen på haugen” (der ei grisepurke er med).

Hva er ditt inntrykk av grisen?

– Jeg er oppvokst på gård. Grisen er et klokt dyr, klokere enn hesten. Dessuten har den sans for humor. Som mat kan grisen brukes til mye. Jeg liker svinefilét best. Det kan være gourmetmat, svarer Røsbak.

Hva er ditt inntrykk av svinebonden?

– Jeg kjenner nesten ingen svinebønder. Mitt inntrykk er likevel at de er flinke og arbeidsomme, men også noe trauste, forklarer Røsbak. 

Når var du sist i et grisehus?

– Det er veldig lenge siden, trolig en gang på åttitallet i Hedmark. Husker ikke noe spesielt fra det, men har på reiser i Italia flere ganger passert gris utendørs. Tror at de har et bedre liv enn griser i et grisehus, sier Røsbak.

 

Sofie Mathiassen, Oslo

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, og skriver av og til skriver om landbruk og landbrukspolitikk.

Hva er ditt inntrykk av grisen?

– I gamle dager var grisen rund og blid. Nå er den slank og stresset som folk flest. Og den smaker som slankemat. Det vil si mat uten den følelse av luksus og fylde som fløte, vin og alt som er godt gir, svarer Mathiassen. Hva er inntrykket ditt av svinebonden?- Mitt inntrykk av svinebønder er fullt og helt basert på Anne B. Ragdes beskrivelser. En følsom og ensom mann som føler tiden har gått fra ham, sier Mathiasen, Når var du sist i et grisehus?- Mitt første møte med gris var på onkels gård da jeg var liten. Den var skitten, stor og morsom. Mitt siste møte med gris var i Kristiansand dyrepark. Moren lå og sov med alle de nakne små lyserøde grisungene rundt seg, erindrer Mathiassen.

Torbjørn Almlid, Hamar

Tidligere direktør i Norsvin, nå daglig leder av Sykehuset Innlandet, og fra nyttår toppsjef i Norsk Tipping.

Hva er ditt inntrykk av grisen?

– Grisen er et klokt dyr. Kanskje klokere enn oss mennesker i mange sammenhenger. Den hadde for eksempel aldri rotet seg opp i ei i finanskrise slik vi har nå. Derimot kan vel sidesprang også skje i grisehuset, svarer Almlid. Han peker også på at grisen er av de mest effektive til å omsette råvarer i et meget smakfullt kjøtt. Som mat er grisen flott både til grilling, i gryteretter og for juletradisjoner. Men min favoritt er stekt indrefilét av svin i fløtesaus servert med sjampinjong og ris, forteller Almlid.    

Hva er ditt inntrykk av svinebonden?

-Faglig veldig dyktig, svarer Almlid kontant.

– Svinebonden er den mest dynamiske, framtidsretta og markedsorienterte blant bønder, synes Almlid. Samtidig tror han (sett utenfra) at det har blitt noe stille rundt svinenæringa og svinekjøtt.

– Fjørfenæringa har de siste årene vært bedre på produktutvikling og markedsføring. Svinenæringa kan godt bli frekkere igjen, mener Almlid.

Når var du sist i et grisehus?- Det var i fjor sommer hjemme i Beitstad i Nord Trøndelag hos noen venner, svarer Almlid.