Publisert: 07.12.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år og Svin spør i hver utgave av jubileumsåret tre ”ikke svineprodusenter” om deres forhold til grisen og hvordan de ser på svinebonden.


Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år og Svin spør i hver utgave av jubileumsåret tre ”ikke svineprodusenter” om deres forhold til grisen og hvordan de ser på svinebonden.

 

Per Harald Grue, departementsråd i landbruks- og matdepartementet, og leder av jordbruksforhandlingene. 

Hva er ditt inntrykk av grisen?

 – Grisen er et koselig dyr. Jeg ser for meg Griseknoen til Emil i Lønneberga. Men grisen tåler veldig lite alkohol. Norsvin er også flinke til å få fram grisen som et koselig og spennende dyr. Og svinekjøtt er et produkt som tilpasser seg nye trender, sier Grue.

Hvordan ser du på svinebonden?

– Norsvin med Harald Hoff og hans etterfølgere har vært med å løfte grisen og grisenæringen fra å være et undervurdert til å være nesten det motsatte i dag. Svinebønder i dag har en veldig sterk fagkultur. De prater mye griseprat. Det er bra, men det er på grensen til det monomane, sier Grue. 

Når var du sist i et grisehus?

– Jeg er ofte på reiser, og husker ikke akkurat. Det må ha vært i fjor en gang, tror Grue.

 

Siv Jensen, leder Framskrittspartiet

Hva er ditt inntrykk av grisen?

– Jeg har ingen spesielle oppfatninger av grisen, annet enn at det er et viktig husdyr for Norge. Svinekjøtt er en viktig del av norsk kosthold og mattradisjon. Svineribbe er en fast tradisjon her i Norge. Selv spiser jeg mer og mer svinekjøtt, det er både magert, godt og anvendelig, sier Jensen.Hvordan ser du på svinebonden?

– Svinebønder er selvstendig næringsdrivende som er arbeidsomme og kvalitetsorienterte. De er som alle andre bønder opptatt av å gjøre det beste for gården og dyrene. Dessverre er matprodusenter i Norge ofre for den rødgrønne regjeringens næringssosialisme, der den enkeltes eiendomsrett og produksjonsfrihet er erstattet av byråkrati og regelrytteri, mener Jensen.

Når var du sist i et grisehus?

– Det er lenge siden jeg var i et grisehus. Sist jeg var i et i fjøs var under siste valgkamp. Selv om jeg ikke besøker grisehus så ofte, er jeg opptatt av landbruket. Jeg holdt for eksempel foredrag for Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund nå i vår, opplyser Jensen.

Juni Dahr, skuespiller, blant annet i Markens Grøde

Hva er ditt inntrykk av grisen?

– Grisen er et meget aktivt dyr. Den kan for eksempel gjøre en kjempeinnsats når det gjelder jordarbeiding. Jeg har ikke noe spesielt forhold til grisen selv, men kjenner den fra eventyret om grisepasseren, og historien om Håkon Jarl som gjemte seg i grisebingen. Ellers er jeg vegetarianer, og har verken gris eller noe annet dyr på menyen, opplyser Juni Dahr.  

Hvordan ser du på svinebonden?

– Jeg kjenner noen. De driver med gris i mindre skala, men de er veldig opptatt av at grisen skal ha et sunt og godt liv. I Asker har vi en nabo med gris. Han synger for grisene sine, og de kommer straks de hører stemmen hans, sier Dahr.

Når var du sist i et grisehus?

– Jeg har spilt Markens Grøde på over 60 gårder nå. Vi skal snart til helt nord til Finmark før vi spiller på Kongsgården i september. Flere av gårdene har hatt grisehus der vi har vært innom. Men siste gris jeg så må likevel ha vært hos naboen min i Asker, forteller Dahr.