Publisert: 11.12.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år og Svin spør i hver utgave av jubileumsåret tre «ikke svineprodusenter» om deres forhold til grisen og hvordan de ser på svinebonden.


Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år og Svin spør i hver utgave av jubileumsåret tre «ikke svineprodusenter» om deres forhold til grisen og hvordan de ser på svinebonden.

  Odd Nordstoga: artist, viseforfatter, blant annet fra sangen «grisen står og hyler».

Hva er ditt inntrykk av grisen ?– Jeg vet egentlig ingenting om gris, men synes den er et artig dyr som lager mange fine lyder. Det heter «feit som en julegris», men jeg tror egentlig ikke griser er så feite, stemmer det? undrer Nordstoga. – Ellers er grisen viktig for julefeiringa. Det blir ingen jul uten svineribbe, sier Nordstoga.

Hvordan ser du på svinebonden?– Jeg kjenner ingen svinebønder, og er på tynn is her. Fikk et inntrykk av svinebonden gjennom «Berlinerpoplene» og TV serien i høst/vinter, men tror kanskje ikke svinebonden er akkurat slik. Jeg tror dette er ei næringa med både stordrift og industrilikhet og ikke bare småbruk, sier Nordstoga.

Når var du sist i et grisehus?– Jeg var i grisehus under en turne i Tyskland for 6 – 7 år siden. Vi bodde på en gård der de hadde både ku og gris, forteller Nordstoga.

 

Gunnhild Øyangen: tidligere landbruksminister.

Hva er ditt inntrykk av grisen ?– Grisen er et hyggelig dyr. Vi hadde gris da jeg var liten, den var på en måte min kamerat. Det var et drama når denne grisen skulle slaktes til jul. Det var egentlig noe problematisk at vi så skulle spise dette dyret. Seinere som ren forbruker setter jeg pris på svinekjøtt. Det er både mager og god mat. Til tross for barndomsminnene spiser jeg alltid ribbe til jul.

Hvordan ser du på svinebonden?– Det er en trivelig og omgjengelig person. Ser for meg både menn og kvinner i denne rollen. Svinebønder er omsorgsfulle personer, det må de trolig også være for å lykkes som husdyrbønder.

Når var du sist i et grisehus?– Jeg kan ikke huske akkurat når eller hvor det var, men jeg kan ikke ha vært i noe grisehus siden midt på 90-tallet, sier Øyangen.

 

Bernt Olufsen: ansvarlig redaktør i VG.

Hva er ditt inntrykk av grisen ?– Grisen er et nyttig dyr, og en effektiv kjøttprodusent. De seinere årene har faktisk grisen fått en mer sentral plass i mine valg som forbruker. Svinekjøtt er magert, men med noe fett isprengt i kjøttet som gjør smaken god, svarer Olufsen.

Hvordan ser du på svinebonden?– Han er fra Byneset og har fått et ansikt gjennom «Berlinerpoplene», ler Olufsen. Han har lest både boka og sett TV-serien. – Nei, jeg tror ikke jeg kjenner noen svinebønder og vet egentlig ikke hva jeg skal svare, sier Olufsen.

Når var du sist i et grisehus? – Jeg har vært i grisehus både i Norge, Kina og på Svalbard. Siste gang var i Barentsburg på 90-tallet. Vi besøkte er russisk grisehus. Det var det mest grisete av grisehusene jeg har besøkt. For meg framstår det norske grisehuset som langt mer sivilisert enn det jeg har sett av kinesiske og russiske, opplyser Olufsen.