Publisert: 11.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år, og Svin spør denne gangen tre «ikke-svineprodusenter» om hvilket forhold de har til grisen som dyr og svineprodusenten som bonde.


Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år, og Svin spør denne gangen tre «ikke-svineprodusenter» om hvilket forhold de har til grisen som dyr og svineprodusenten som bonde.

 

Sverre Bjørnstad adm. direktør i Geno (tidl. ass. direktør Norsvin).

Hva er ditt forhold til grisen?

– Grisen er et fascinerende dyr. Jeg tror den er undervurdert blant de som ikke kjenner svinenæringa. Jeg spiser for øvrig ribbe til jul, den holder stand her, sier Bjørnstad.

Hvordan ser du på svinebonden?

Svinebonden er både offensiv, markedsorientert og entusiastisk i forhold til egen næring. Noen mener at det er stor forskjell mellom en grisebonde og kubonde. Det vil jeg si er en myte. Jeg opplever begge grupper som relativt like, forklarer Bjørnstad.

Når var du sist i et grisehus?

– Det er ikke ofte jeg er i grisehus, men jeg var faktisk i et i fjor sommer. Jeg var på visning av en gård til salgs i Hedemark. Men jeg kjøpte ikke gården, sier Bjørnstad.

 

Live K. Karlsrud i Dyrevernalliansen.

Hva er ditt forhold til grisen?

– Jeg er begeistret for grisen som dyr. Den er lett å kommunisere med. Den er dessuten intelligent. Det viser også forskning, sier Karlsrud.

Hvordan ser du på svinebonden?

– Det finnes nok ulike typer svinebønder. Noen er for opptatt av lommeboka. Men svinebønder generelt synes å ha mye kunnskap. Det er i seg selv positivt. Jeg tror likevel en del har noe å gå på når det gjelder fokus på dyrevelferd og grisen som levende individ, mener Karlsrud.

Når var du sist i et grisehus?

– Det er lenge siden, jeg husker ikke akkurat når. Jeg tror det var hos Grøstad Gris i Vestfold. Det var i alle fall en positiv opplevelse, avslutter Karlsrud.

 

Dag Henning Reksnes adm. direktør i Kjøttbransjen.

Hva er ditt forhold til grisen?

– Grisen er et veldig viktig dyr for oss i kjøttbransjen. Den er også et rimelig intelligent vesen med karakter. Jeg har fått spesiell sans for hampshiregrisen, sier Reksnes.

Hvordan ser du på svinebonden?

– Grisebonden er en slags trendsetter blant norske bønder. Han/hun er dyktig, tenker framover, er godt orientert om det som skjer, og tar grep om utfordringer vi står overfor, svarer Reksnes.

Når var du sist i et grisehus?

– Jeg snakker med mange svinebønder, men er sjelden i grisehus. Sist tror jeg var for et par år siden på Nes på Romerike, opplyser Reksnes.