Publisert: 28.12.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år, og Svin spør denne gangen tre «ikke-svineprodusenter» om hvilket forhold de har til grisen som dyr og svineprodusenten som bonde.


Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år, og Svin spør denne gangen tre «ikke-svineprodusenter» om hvilket forhold de har til grisen som dyr og svineprodusenten som bonde.

 

Oddvar Nordnes dir. Landkreditt

Hva er ditt forhold til grisen?

– Jeg er oppvokst på gård i Helgeland med både ku, gris og sau. Husker grisen som et artig og spennende dyr. Den var utrolig rask når den fikk sjansen til å stikke unna. Ellers er svineribbe en favoritt, forteller Nordnes.

Hvordan ser du på svinebonden?

– Svinebonden er faglig dyktig. Han/hun er god både på økonomi og produksjon. I Landkreditt registrerer vi at markedsandelen blant svinebønder er større enn andre typer produsenter, svarer Nordnes. Men han vil ikke spekulere i om dette er fordi svinebønder er mer opptatt av økonomi og gode bankbetingelser.

Når var du sist i et grisehus?

– Det var i fjor høst. Sammen med styret i Landkreditt besøkte vi en svinebonde i Sunnhordaland i forbindelse med et møte. Vi har av og til slike gårdsbesøk i Landkreditt og det tror vi er verdifullt, sier Nordnes.

 

Tove Lie sjefredaktør i Nationen

Hva er ditt forhold til grisen?

– Det sies at grisen ligner veldig mye på mennesker. Jeg liker griser og synes de er ålreite dyr akkurat som sauen. Jeg spiser ribbe til jul, sier Lie.

Hvordan ser du på svinebonden?

– Jeg har lest Berlinerpoplene, men kan ikke si jeg kjente igjen grisebonden der. Nå er sikkert grisebønder forskjellige som alle andre. Men de jeg har møtt er utrolig engasjerte, flinke, sosiale og trivelige. Jeg kan faktisk ikke huske jeg har kranglet med en eneste grisebonde, sier Lie.

Når var du sist i et grisehus?

– Det er lenge siden eller ca. tre år siden ved Elverum, tror jeg. Men det jeg husker aller best fra gårder med gris er fra EU kampen i 1972. Jeg og en skolevenninne malte «Nei til EEC» på naboens grisehustak, ler Lie.

 

Arne Brimi gourmetkokk og kjendis fra Vågå i Gudbrandsdalen.

Hva er ditt forhold til grisen?

– Jeg er ikke fra gård men oppvokst i ei bygd der sjølhushold var vanlig. Grisen var dermed viktig. Vi hadde nesten alltid en eller to griser i uthuset. Slik er det ikke lenger, men ei saftig svinesteik med god saus til er også i dag noe av det aller beste en kan få til middag, sier Brimi. Han tror svinekjøtt kan få en rennesanse innen kokkekunst.

Hvordan ser du på svinebonden?

Jeg bor i nabobygda til Sjåk, hvor verdens beste svinebønder finnes. De er arbeidsomme og kunnskapsrike. Jeg er stolt av dem, svarer Brimi.

Når var du sist i et grisehus?

– Det var i desember. Jeg var innom en tur i grisehuset til en kjenning, opplyser Brimi.