Publisert: 11.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år, og Svin spør denne gangen tre «ikke-svineprodusenter» om hvilket forhold de har til grisen som dyr og svineprodusenten som bonde.


Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år, og Svin spør denne gangen tre «ikke-svineprodusenter» om hvilket forhold de har til grisen som dyr og svineprodusenten som bonde.

 

Håkon Grotli seniorrådgiver i landbruks- og matdepartementet.

Hva er ditt forhold til grisen?

– Jeg er vant med gris gjennom oppvekst på en landbruksskole, og jeg synes grisen er et trivelig dyr. Svineribbe er en av mine favoritter.

Hvordan ser du på svinebonden?

– Han er en dyktig og effektiv produsent. Hun og han er også flinke til å følge markedsignaler. Svinebonden er den typen bonde som stadig er på hugget for å bli enda dyktigere.

Når var du sist i et grisehus?

– Det er en stund siden, men jeg besøkte en purkering for noen år siden.

 

Live Høystad tidligere Norsvinleder, nå kubonde på Sørlandet.

Hva er dine barndomsminner om grisen?

– Vi hadde gris på gården hjemme i Gudbrandsdalen. Det var veldig spennende når det kom grisunger. Spesielt husker jeg en gang fra barneskolen. Vi hadde avlsbesetning og skulle prøve ut krysning med duroc. Resultatet var en uimotståelig smågris med lange svarte øynevipper. Seinere krysset vi også med Pietrain og fikk en svært spretten, livlig og kvikk gris. Så gris kan være så mangt.

Hvordan ser du på svinebonden i dag?

– Svinebonden er veldig offensiv. Hun og han lar seg heller ikke lett knekke av en nedtur, og veldig mange svineprodusenter tør å ta risiko. De skiller seg litt fra andre bønder her.

Når var du sist i et grisehus?

– Vi har ikke gris lenger, men i høst var jeg i et grisehus på en landbrukskole.

 

Per Roskifte kornserndirektør i Norgesgruppen, styreleder i KSL Matmerk.

Hva er ditt forhold til grisen?

– Jeg er vokst opp på Sokna i en tid da mange hadde noen griser de skulle slakte til jul. Det har jeg gode minner fra. Jeg spiser ribbe både lille julaften og julaften. Det er et av årets høydepunkter. Ellers er svinekjøtt en god, anerkjent og etterspurt vare å ha i matdisken for Norgesgruppen.

Hvordan ser du på svinebonden?

– Svinebøndene virker målrettet, effektive og profesjonelle. De følger godt med på hva som er viktig for dem som for eksempel avl og rammebetingelser for næringa.

Når var du sist i et grisehus?

– Jeg har en landbrukseiendom i Aremark, Østfold, hvor naboen har gris. Jeg var i grisehuset hans for et par år siden.