Publisert: 19.01.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år og Svin spør i hver utgave av jubileumsåret tre «ikke svineprodusenter» om deres forhold til grisen og hvordan de ser på svinebonden.


Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år og Svin spør i hver utgave av jubileumsåret tre «ikke svineprodusenter» om deres forhold til grisen og hvordan de ser på svinebonden.

Torbjørn Hansen Høyres landbrukspolitiske talsmann

Hva er ditt inntrykk av grisen? – Jeg oppfatter grisen som intelligent og sosial, på linje med husdyr som for eksempel hund. Den er et dyr som ligner på mennesker når det gjelder anatomi. Ellers tror jeg grisen stort sett tar livet med ro, med enkeltunntak i form av ganske kraftige hyl. På matfatet kan grisen opptre med bred spennvidde. Hvordan ser du på svinebonden? – Svinebønder er som bønder flest, hardtarbeidende, praktiske og dyktige selvstendig næringsdrivende. Av en eller annen grunn ser jeg for meg svinebonden som en mann i 40-50 årsalderen med godt humør og omsorg for dyrene. Svinebonden i Norge er blitt ganske profesjonell, selv om vi ikke har den samme dynamikk og størrelse på brukene som våre naboland. Når var du sist i et grisehus? – Dette ble et litt avslørende spørsmål, for det slår meg at jeg ikke har vært på besøk i et ordentlig grisehus. Var derimot innom et av våre nyeste slakterier på Jæren og besøkte Prima i 2006.

Geir Olav Opheim Konsernsjef Nortura

Hva er ditt inntrykk av grisen? – Grisen har jeg et godt forhold til! Den er et klokt og sosialt dyr, men egentlig liker jeg best å se grisen som et delikat produkt i butikk. Et produkt som inspirerer forbrukerne til gode måltider. En kotelett er forresten ikke bare en kotelett lenger: en edelgriskotelett er saftig og smakfull, og så enkel å tilberede at sjøl far klarer å imponere. Hvordan ser du på svinebonden? – Jeg kjenner mange svineprodusenter både privat og i jobbsammenheng. Svinebøndene utøver yrket sitt på en profesjonell og offensiv måte. Når var du sist i et grisehus? – Jeg er oppvokst på gård med gris, så fra jeg var en neve stor var jeg med på alt fra grising til slakting. Men den aller siste gangen jeg var i et grisefjøs var i våres da jeg besøkte den nye råneteststasjonen Norsvin Delta – imponerende!

Mari Velsand ny redaktør i Nationen

Hva er ditt inntrykk av grisen ? – Mitt sterkeste inntrykk av grisen som dyr skriver seg nok tilbake fra min «karriere» som svinerøkter i barndommen: Det voldsomme lurvelevenet som møtte meg når jeg åpnet døra og kom med fôrvogna, og den etterfølgende, fornøyde, gryntende stillheten når alle hadde fått mat. Hvordan ser du på svinebonden? – Jeg tror nok at svinebøndene er like forskjellige som andre mennesker, og har ikke grunnlag for å vurdere om de generelt skiller seg fra andre bønder. Men spør du meg hvem jeg tenker på hvis du nevner begrepet svinebonde, blir det faren min, som har drevet med gris nesten så lenge jeg har levd. Når var du sist i et grisehus? – Sist gang jeg var i et grisehus var jeg sammen med sønnen min på tre år hjemme på garden til mor og far. Magnus Emilio er veldig opptatt av dyr, men syntes nok kanskje at det var litt høyt lydnivå inne hos grisene…