Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år og Svin spør i hver utgave av jubileumsåret tre ”ikke svineprodusenter” om deres forhold til grisen og hvordan de ser på svinebonden.


Tre om Gris

Norsvin er 50 år i år og Svin spør i hver utgave av jubileumsåret tre ”ikke svineprodusenter” om deres forhold til grisen og hvordan de ser på svinebonden.

Lars Peder Brekk, landbruksminister

Hva er ditt inntrykk av grisen?

– Den er et klokt og renslig dyr, antakelig undervurdert. Som mat er mitt inntrykk at svinekjøtt er sunn og god mat, som jeg er vant med fra barnsben av. Svinesteik var søndagsmiddagen. Hvordan ser du på svinebonden?- Han og hun er faglig dyktige og markedsorientert. Det har skjedd mye innen svineproduksjonene de siste årene, for øvrig en helt nødvendig effektivisering. Når var du sist i et grisefjøs?.- Sist jeg var i kontakt med svinemiljøet var på Agrisjå-utstillingen i Stjørdal midt i august, der var Norsvin representert. Siste fjøsbesøk var for et par år siden sammen med Stortingets næringskomite i et moderne og avansert fjøs i Akershus.

 

Ingrid Bergsten, svensk maler/kunstner med gris og husdyr som spesialitet

(Ingrid er blant annet kjent for en reklamekampanje/tegning for svenske Postbanken med tegning av ei ku som spiste penger, mens grisen sparte dem. Teksten var: – Hvorfor være dum som ei ku, når du kan være intelligent som en gris. Gå på Posten og få økonomisk rådgivning!)

Hva er ditt inntrykk av grisen?

– Grisen er virkelig intelligent, og den er også et renslig dyr. Svinekjøtt som mat er fantastisk. En fest med servering av helstekt gris blir garantert vellykket, sier Ingrid Bergsten.

.- Hvordan ser du på svinebonden?

– Det er en ærlig og trygg person. De danser veldig godt! Grisebonden er også en person som søker det som er framfor seg. Han/hun skiller seg noe fra kubonden der, sier Bergsten.

– Når var du sist i et grisehus?

– Vi hadde gris tidligere, men det er lenge siden. Jeg har allergi mot griser og har ikke vært i et grisehus på over 20 år, svarer Bergsten.

 Reidar Kjeldsen, barnebokforfatter og mannen bak nettsiden ”www.svinepelsen.no.”

Hva er ditt inntrykk av grisen?

– Den er griseheldig. Uansett hva den gjør så er den et svin. Og det er ikke dens egen feil. Dermed slipper den å få dårlig samvittighet. Likevel er grisen overraskende omgjengelig, har jeg hørt. Det står det respekt av! Selv spiser jeg grisen og nyter det! Så mye for min egen samvittighet…”

Hvordan ser du på svinebonden?

– Jeg myser litt fordi det svir i øynene. Drar et par grisevitser. Så gir jeg ham en god klem. Jeg tror nemlig svinebonden er litt hårsår, men jeg vil gjerne at vi skal være venner.

Når var du sist i et grisehus?

– Da jeg våknet etter en real fest på bursdagen min den 10. juni i år. Det må være det nærmeste i senere tid. Men jeg kan huske at jeg, som liten, tittet inn i en grisebinge i syden et sted. Der vasset grisene i møkk opp til knærne. Det gjorde inntrykk på en liten guttepjokk og skapte nok noen vrangforestillinger.