Publisert: 03.05.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Toksiner i svinefôret

Danskene har i vinter problem med høyere innhold av fusariumtoksiner i høsthveten, og dermed i svinefôret.


Toksiner i svinefôret

Danskene har i vinter problem med høyere innhold av fusariumtoksiner i høsthveten, og dermed i svinefôret.

 

Det var avlingen i fjor som dels lå over grenseverdiene for slike toksiner. Nå mener de det er sammenheng mellom redusert jordarbeiding og innhold av toksiner i hveten. Det anbefales derfor å pløye mer.

Men hvordan er forholdene i Norge? Norske analyser viser også noe høyere innhold av fusarium i hvete og havre i siste års avling. Det var imidlertid stor variasjon. Nå brukes også mest bygg i norsk svinefôr, og her er problemet med fusarium mye mindre. Danskene derimot har lite bygg i svinefôret.

Symptomene ved mye fusarium i hveten er ifølge tidsskriftet Hyologisk svake brunsttegn, lav drektighetsprosent, aborter, mindre kullstørrelse, svakere fødte grisunger, mindre etelyst, lavere tilvekst, hovne kjønnslepper og hovne mjølke- kjertler. De to siste kan også ses på smågris sammen med slimhinnebetennelse.

Vi har spurt purkeringene i Norge om de har merket noe til mer omløp og mindre kullstørrelser i vinter? Ingen sier det har vært noe problem. Det kan tyde på at fusarium i svinefôret er et mindre problem i Norge enn i Danmark.

Ringleder Per Ove Lindemark i forsøksringen SørØst tror det er mindre fusarium her i landet fordi vi nesten ikke dyrker mais.

– Danskene dyrker mye mais og denne oppformerer fusariumen, sier Lindemark. Han tror derfor ikke hovedfokus bør være på redusert jordarbeiding. Men han råder de som dyrker mais i Norge til alltid å pløye før de sår korn etterpå, og i all fall hvis de sår hvete.

– Hvis fusariumsmitten først er i jorda er den vanskelig å bli kvitt. Det er derfor viktig å ta forholdsregler for å unngå slik smitte, sier Lindemark.