Publisert: 16.11.2020 Oppdatert: 16.11.2020

Stikkord:

Tok med seg kuvøse i fødeavdelingen

Da en kuvøse fra sykehuset i Levanger skulle kasseres, fikk Hilde en kjempeidé.


Da en kuvøse fra sykehuset i Levanger skulle kasseres, fikk sykepleier Hilde Albertsen Dahlen en god idé. Hvorfor ikke be om å få den med til grisehuset hjemme på garden i Ekne? [Fotos: Privat]

 

Hun så sitt snitt til å bruke den til å berge flere av griseungene hjemme på gården. Det var Trønderavisa som fortalte den morsomme historien nylig. Hilde Albertsen Dahlen har vært sykepleier på kuvøseavdelingen ved Sykehuset Levanger i 35 år. Her tar hun imot spedbarn som er født prematurt. Omtrent like lenge har hun vært bonde sammen med ektemannen Johan Arnt Dahlen på gården deres på Ekne.
Til Svin forteller hun dette;

– Jeg spurte om det kunne være en mulighet å få bruke den på gården for kanskje å berge små grisunger. Kanskje er dette det eneste grisehuset i verden som bruker kuvøse for spedbarn i grisehuset? Kuvøsen gir både oksygen, fuktighet og varme, men det er først og fremst varme nyfødte grisunger trenger hvis de er født for tidlig eller er svake av andre grunner, sier Hilde.

 

Kuvøsen gir både oksygen, fuktighet og varme, og det er nettopp varme ­nyfødte grisunger trenger hvis de er født for tidlig eller er svake av andre grunner.

 

Det fødes årlig mellom 2200 og 2400 grisunger på gården. Her er det puljedrift, så hver sjuende uke er det 20 – 30 purker som griser. 

På sjukehuset er kuvøsene alltid varme, slik at de er klare til å ta imot nyfødte eller prematurt fødte barn. I grisehuset slås de av og på hver sjuende uke.

– Jeg har en utrolig variert arbeidsdag fra å ta imot grisunger i fjøset på formiddagen, til å behandle nyfødte eller prematurt fødte i kuvøse samme dag. Det er jo forskjellige jobber, men de kan også sammenliknes, og jeg trives veldig godt med begge, sier Hilde til Svin.

Det gjelder egentlig ganske få grisunger som kan ha behov for å bruke kuvøsen, men der i gården er de opptatt av å berge liv uansett og det er ett eller hundre. Og Hilde bekrefter at det er flere griseunger som berges nå enn tidligere.