Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

To sløyfer med dusjanlegg

Planen var slaktegrisproduksjon i et lettdrevet grisehus. Men det er ikke alltid at alt går helt etter planen.


To sløyfer med dusjanlegg

Planen var slaktegrisproduksjon i et lettdrevet grisehus. Men det er ikke alltid at alt går helt etter planen.

På Hoelstad gård på Nes på Hedemarken, hvor eier Johan Petter Boye og sønnen Hans Jørgen driver sammen, stod et nytt grisehus klart 12.desember 2008. Da satte de inn den første grisen, vel to måneder forsinket. Planen var slaktegrisproduksjon i et lettdrevet grisehus, i tillegg til 300 tonn melk, 10 dekar bringebær, og cirka 750 dekar med korn og gras. Men det er ikke alltid ting går helt som planlagt.

– Det skulle være lettdrevet i den forstand at vi skulle bruke lite tid på pynting og møkkskraping. Ventilasjonen har dessverre ikke fungert helt optimalt, og resultatet har vært bløte og møkkete binger. Vi har brukt mye tid på å holde det rent, sier de to. De valgte bløtfôring og er svært fornøyd med det.

– Ja, det valget har vi ikke angret på. Vi hadde et fôrforbruk på 2,6 på første innsettet, så jeg tror ikke ventilasjonen har hatt noe påvirkning på grisen slik sett, sier Hans Jørgen. Men de var ikke fornøyd med kjøttprosenten, så på det innsettet som er der nå har de skilt purker og kastrater for å kunne tilpasse fôringa bedre. Så gjenstår det å se om dette kan bedre kjøttprosenten noe. Johan Petter forklarer at de valgte å installere to sløyfer med dusjanlegg. En over rista for å få grisen ren, og en over bingen for bløtlegging før vask.

– Dusjanlegget er vi veldig fornøyd med. Vi sparer mye tid ved vasking ved å bruke anlegget. Men det er kanskje vanskelig å si om sløyfa over rista fungerer, så lenge ikke ventilasjonsanlegget har fungert som det skal. Vi får jo hjelp til å justere og optimalisere ventilasjonsanlegget av de som installerte det, så det må jo bli bra til slutt. Tror du ikke, sier Johan Petter og ler. Vi lærer stadig nye ting, og bruker mindre og mindre tid på å finne feil. Så jeg har trua jeg, legger Hans Jørgen til.