Publisert: 26.01.2023 Oppdatert: 26.01.2023

Stikkord:

TN Durocråner til Nederland

For første gang eksporterer Norsvin TN Durocråner fra teststasjon Delta til Topigs Norsvins internasjonale seminstasjon i Nederland.


Svin nr. 1 – 2023

 

 

Torunn Aasmundstad i semin- og eksportavdelingen i Norsvin SA er henrykt og sier at selskapet har nådd en viktig milepæl.

Når fjerne markeder
Målet med denne eksporten er at de norske rånene fra sitt nye tilholdssted på seminstasjonen Lienden i Nederland skal betjene markeder selskapet ikke når fra Norsvin Alfa. Det er særlig Sentral-Amerika og Sør-Afrika som er aktuelle markeder. 

– I tillegg vil rånene kunne benyttes dersom en norsk sædpakke ikke når tiltenkt besetning i Nederland og Frankrike. Det kan dreie seg om forsendelsesproblemer på grunn av vær, pandemier og annet, sier Aasmundstad. 

 

 

På morgenkvisten tidlig i januar gikk eksporten fra Norsvins teststasjon Delta.

 

 

Seminstasjonen kan ifølge henne også levere til nederlandske besetninger som ønsker å teste ut TN Duroc. 

– Rånene er selektert basert på totalavlsverdi samt avlsverdi for tilvekst, og har et nivå som ligger rett under de rånene som sendes til Norsvin Alfa for å bli eliteråner, sier Aasmundstad.

Også til Spania og Frankrike
I første omgang sendes fire råner, og disse transporteres med bil til Nederland. I samme eksport finnes det også dyr som skal til Spania og Frankrike.

Director global supply chain Peter van ­Kemenade i Topigs Norsvin sier at dette er en god nyhet for det nederlandske markedet.

– Verdens beste TN Duroc kommer til Nederland. De verdifulle dråpene kan nå de markeder vi ikke når direkte fra Norge. I tillegg er det positivt for de råneproduserende besetninger i Frankrike og Nederland, samt at de nederlandske produsentene nå får sæd fra konkurransedyktige duroc-råner, sier van Kemenade.