Publisert: 14.02.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tjener på å selge alt til Tyskland

Hvert år selger Jonas Juhl cirka 70 000 smågriser på 30 kilo til Tyskland. Og det tjener han godt på. Nå får han om lag 100 kroner mer per smågris enn den danske basisnoteringen.


Tjener på å selge alt til Tyskland

Hvert år selger Jonas Juhl cirka 70 000 smågriser på 30 kilo til Tyskland. Og det tjener han godt på. Nå får han om lag 100 kroner mer per smågris enn den danske basisnoteringen.

Gesten, Sør-Jylland – Jeg er blid og fornøyd. Jeg klager ikke, sier Juhl når vi besøker ham på den ene av gårdene hans i Gesten, litt nord for motorvei E 20 omtrent midt i mellom Fredericia og Esbjerg. Denne gården kjøpte han i 2008, og her han han 480 purker i ren smågrisproduksjon, cirka 16 000 i året. Noen mil lenger nord, i Give, driver han den andre gården hvor det står 1700 purker, men den eier han ikke. Til sammen produserer disse 2200 purkene cirka 70 000 smågriser som eksporteres, hovedsakelig til Tyskland. Det blir store lass av så store forsendelser, og store salgsvolumer gir også bonus i kassen.

 

God merpris

– Jeg selger grisene gjennom SVG, et av flere selskaper som lever av å organisere eksport av danske smågriser til nord-europeiske land. Vi følger nordvestnoteringen i de tyske prisene, og for tida får jeg rundt 480 danske kroner for en 30 kilos gris. I dag er den danske basisnoteringen for en tilsvarende gris 384 kroner, men vi skal ikke lenger tilbake enn til 2012 for å finne danske noteringspriser helt nede på 240 kroner, sier Juhl til Svin. Men de to siste åra har han kunnet glede seg over priser på over 400 kroner for eksportgrisene sine. – Men da må jeg stille deg et spørsmål; når du ser ut til å få så mye bedre betalt for å selge smågriser til tyske i stedet for danske kjøpere, hvorfor er det i det hele tatt danske smågrisprodusenter som fortsatt selger til danske slaktegrisoppdrettere?

– Jeg er vel ikke den beste til å svare på det, men noen er jo mer patrioter enn andre og vil beholde verdiskapningen i Danmark. Det er ikke alle som surfer etter de beste prisene på den måten som jeg gjør. Det er vel også slik at min produksjon kanskje er noe mer risikofylt sett over tid, selv om jeg synes at avsetningen har vært stabil og god i mange år nå, sier Jonas Juhl.

Svineindustri

Juhl bruker mesteparten av arbeidstida si foran computeren, og resten av tida går med til å administrere og holde tett kontakt med de 13 ansatte som jobber på de to gårdene. Faren hans og broren hans driver jorda på gården i Gesten. Han bruker selv ordet industri om den virksomheten han driver. Og det stilles tøffe krav til moral og resultatorientering hos de ansatte. – Målet er å hele tiden få bedre resultater. De som jobber her må være dedikerte og fokuserte. Ellers har jeg ikke bruk for dem her, sier han. Og resultatene er gode. De selger vel 32 griser per årspurke til Tyskland, og litt til et par danske avtakere. Men de avvenner cirka 35 smågriser per årspurke på alle de 2200 purkene de har i produksjon.

 

Grising hver uke

Juhl har en SPF-besetning med LY-purker og durocråner. Cirka 95 prosent er semin, og den kjøpes fra Mors rånestasjon lenger nord ved Limfjorden. Genene er gode, og sunnhetsstatusen er bra. De har hatt litt problemer med mykoplasma, men ikke i slik grad at det har sjenert særlig. – Vi bruker om lag 25 prosent ammepurker. Her er det grising hver uke, de fleste griser på fredag og lørdag. Onsdag avvenner vi, og torsdag er det vaskedag. Mandag-tirsdag er det inseminering. Vi klipper halen når grisungene er et døgn gamle, gir jern og kastrerer ved å samle opp hanngrisene i bøtter før de får smertelindrende medisin, sier Juhl.

 

Surfer etter pris

Statens dyrleger kontrollerer alle grisene før de blir eksportert. SVG brukes også en tysk dyrlege som snakker flytende dansk i sin kommunikasjon med tyske kunder. For det er stort sett til Tyskland grisene går nå, men han har solgt 30 kilos griser også til Polen og Italia.

Juhl forsøker å besøke de tyske kundene sine to-tre ganger i året, og de kommer også til Danmark på besøk.