Publisert: 27.07.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Tester nytt purkefôr

 

Er dagens diefôr godt nok til vår superpurke? Norgesfôr og Fiskå tester et ”nytt” fôr til diende purker.

Bilde: Harald Hetland i Norgesfôr samarbeider med Fiskå med uttesting av et nytt purkefôr (foto: Tore Mælumsæter)

 


Tester nytt purkefôr

 

Er dagens diefôr godt nok til vår superpurke? Norgesfôr og Fiskå tester et ”nytt” fôr til diende purker.

Bilde: Harald Hetland i Norgesfôr samarbeider med Fiskå med uttesting av et nytt purkefôr (foto: Tore Mælumsæter)

 

I et grisehus i Ullensaker, Akershus skjer nå et spennende forsøk. Et nytt fôr for diende purker testes. Fôret er utviklet av Norgesfôr og Fiskå og det inneholder noen hemmeligheter. I tillegg til nevnte fôrfirma er Norsvin og Forskningsrådet med på forsøket. – Dette er en ny måte å tenke på når det gjeldt fôring. Purka har blitt ekstremt produktiv, hittil er det løst ved å plusse på energiinnhold. Vår hypotese er at en ny sammensetning av fôret vil kunne øke foropptaket og gi en mer stabil melkeproduksjon, forklarer Harald Hetland, utviklingssjef i Norgesfôr. Fôrsøket vil vise om dette er noe gå videre med. Vertskap for forsøket er Håvard Ringnes, satellitt i Raumartoppen purkering og får 50 purker hver åttende uke. I forsøket får halvparten av purkene i pulja diefôr mens den andre halvparten får det ”nye” fôret.– Det kan hende vi kjører forsøket to ganger, men først ser vi an resultatene i denne pulja, sier Signe Lovise Thingnes. Hun er stipendiat ved Norges Veterinærhøgskole med Norsvin som arbeidsgiver og tar doktorgrad på purkefôring. Forsøket hos Ringnes betyr mye arbeid og mange registreringer. Det registreres selvsagt fôrforbruk, og samtidig veies både purker og kull flere ganger.- Purkene veies og spekkmåles før grising. Både purker og kull veies dagen etter grising, fem dager etter, tre uker etter og til slutt ved avvending, forklarer Thingnes. Med seg som veiledere i prosjektet har hun Ann Helen Gaustad ved Norsvin, Tore Framstad ved Veterinærhøgskolen og Nils Petter Kjos ved UMB, Ås.Hos Håvard Ringnes har de ideelle forhold for forsøk. Her er like binger med tørrfôring og der halve fjøset kan få et alternativt fôrslag. Det er nippel i troa, og bra innemiljø selv på varme sommerdager. Fôrregime er slik at purkene får restriktiv fôring 14 dager og deretter tilnærmet fri fôring.