Publisert: 20.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Teknologisk utvikling forandrer forskningen

– Avlsforskning er på flere måter ved et veiskille, sa professor Odd Vangen ved 10 års markeringen til Senter for husdyrforsøk nylig.


Teknologisk utvikling forandrer forskningen

– Avlsforskning er på flere måter ved et veiskille, sa professor Odd Vangen ved 10 års markeringen til Senter for husdyrforsøk nylig.

 

– Tidligere var avlsforsøkene omfattende, med store dyretall og høye kostnader. Dette har generert kunnskap som fortsatt etterspørres, men mye av kunnskapen er faktisk sideeffekter av forskningen som har vært gjort, forklarer Vangen.

– Nå er det kun rom for å teste genetiske forskjeller på raser/linjer. Det er nesten ikke mulig å få finansiert langvarige forsøk med store dyretall på storfe og gris. Men samtidig åpner ny datateknologi for å ta med store mengder informasjon i forsøkene. Dette kan vi gjøre uten at det koster særlig mye. Et eksempel er de muligheter fôrstasjoner til gris, og tilsvarende til storfe, gir. Vi kan enkelt måle fôropptak, tilvekst og tilvekstkurver. Dette gir grunnlag for en ny, stor forskningsutvikling på grunnlag av slike data, forklarer Vangen. For forskningsstasjoner som Senter for husdyrforsøk blir utfordringen å ha bredt nok dyremateriale av både gamle og nye raser til å få full nytte av denne teknologien.

– Men vi vil også trenge tettere bånd mellom avls og ernæringsforskning. Ved å ha et gjennomtenkt forsøk, kan samtidig ernæringsforskeren få svar på hvordan ulike fôrslag og fôrmidler virker.

Mens avlsforskeren kan finne forskjell mellom raser og linjer, sier Vangen.

En annen forskning som kan komme fort hvis det blir aksept for det, er testing av resultatene rundt genteknologisk forskning.

– Det vil kunne bli et enormt behov for testing av dyr med spesielle genkombinasjoner, tror Vangen. Og her vil et Senter for husdyrforsøk kunne spille en stor rolle.

 

Senter for husdyrforsøk

Senter for husdyrforsøk er 10 år i år. Senteret ble opprettet som et samarbeid mellom Norges Landbrukshøgskole og Norges Veterinærhøgskole i 1994. Målet med senteret er å yte forskningstjenester av høy faglig og etisk standard, samt å bidra til undervisning og opplæring. Senteret har i dag nærmere 40 årsverk, som har ansvar for en rekke forsøk. Det ledes av direktør Trygve Skjevdal.