Publisert: 26.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Ta sikkerhetskopi av dine data

Alle som har brukt PC noen år har trolig opplevd en eller annen form for datakrasj. Alt fra strømbrudd til skikkelig harddiskkrasj gjør at du kan miste viktige data som er lagret på PC’n din.


Ta sikkerhetskopi av dine data

Alle som har brukt PC noen år har trolig opplevd en eller annen form for datakrasj. Alt fra strømbrudd til skikkelig harddiskkrasj gjør at du kan miste viktige data som er lagret på PC’n din.

 

I beste fall er dette kun irriterende, fordi du må gjøre registreringer på nytt. Men det kan fort ende med viktigere datatap, som kan koste deg uker med jobb å rette opp. I verste fall forsvinner data i form av filer, dokumenter, bilder og lignende for alltid. Spesialfirmaer som Ibas kan gjenopprette tapte data, men det koster fort mye penger.

Det er ikke et spørsmål om en harddisk krasjer, men når. Før eller siden vil et eller annet ganske sikkert skje. Det bør være utgangspunktet vårt ved bruk av data. Derfor bør du systematisk sikkerhetskopiere dine data!

Det finnes mange måter å ta sikkerhetskopi på. En manuell måte er å brenne en CD eller DVD-plate hvor du legger til de filene/mappene du vil ta vare på. Dette er en meget sikker måte å bevare data på så lenge en oppbevarer og holder orden på CD’ene på en trygg måte. Et annet alternativ er å kopiere dataene over på en flyttbar lagringsenhet som en ekstern harddisk, eller USB memorysticks. Sistnevnte vil jeg ikke anbefale til permanent lagring, da de ofte brukes til å flytte filer mellom flere PC’er. Det blir fort mye data til og fra, og det er veldig fort gjort å slette ting som ikke skulle slettes. Men en ekstern harddisk er veldig godt egnet til sikkerhetskopiering. Her kan du enten kopiere filer via Windows utforsker, bruke backupprogramet som allerede ligger finnes i Windows, eller bruke programvaren som følger med den eksterne harddisken. Sistnevnte kan også settes opp til automatisk å kjøre sikkerhetskopiering, og kun ta endringer som har skjedd siden forrige gang den kjørte. Fordelen med det er at det spares tid. Virker det vanskelig å få dette til så få en datakyndig person til å hjelpe deg. Det er vel anvendte penger.

En ekstern harddisk kobles til PC’n med for eksempel en USB kabel, og i tillegg må den ha strømtilførsel (220V).

 I et hjemmenettverk med flere PC’er koblet sammen kan en nettverksdisk være smart, da flere kan nyte godt av den. Dagens disker har stor lagringskapasitet, så det vil sjelden være noe problem med lagringsplass på disken. Når filer ligger lagret på to forskjellige steder er de tilnærmet 100 % sikre. Det er sjelden to harddisker tar kvelden samtidig. Men ved tilfeller av brann vil ikke data være sikre på harddisker, da må de i så fall være lagret i et brannsikkert skap.

Det finnes også mulighet til å ta backup «online/fjernbackup» også, altså at du laster filer over internt til en ekstern tilbyder, for eksempel Mamut Teamwork. Der er det faktisk gratis for inntil 250 Mb.

Så mulighetene for å ta godt vare på viktige data er mange. Du må selv vurdere hva slags løsning som er mest praktisk for deg. Er du usikker så snakk med en datakyndig person.