Publisert: 31.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Svineprodusenter til sjøs!

Om lag 65 svineprodusenter kom storfornøyde tilbake fra den årlige sommersamlingen som arrangeres for svineprodusenter i Nordland hvert år. I år dro de til sjøs, helt ut til øya Lovund.


Svineprodusenter til sjøs!

Om lag 65 svineprodusenter kom storfornøyde tilbake fra den årlige sommersamlingen som arrangeres for svineprodusenter i Nordland hvert år. I år dro de til sjøs, helt ut til øya Lovund.

 

Det er ei vakker øy som ligger langt til havs nord for Sandnessjøen, på den nordlige delen av Helgelandskysten. Den årlige samlingen for svineprodusenter har blitt en tradisjon, og den greier nordlendingene å arrangere fordi de får alle gode krefter til å trekke i samme retning. Det betyr at både bank, forsikring, Nortura, Felleskjøpet og Tine samarbeider om tiltaket.

– Vi prøver å lage til en fin blanding av gode fagforedrag og hyggelig sosialt samvær. Samlinga gikk over to dager, og vi fikk veldig mange fine tilbakemeldinger. Ekstra hyggelig var det naturligvis at været ble så fint i år. Og så ligger jo nordlendingene helt i landstoppen når det gjelder antall beregna avvente i fjor, med én mer enn gjennomsnittet for landet, forteller rådgiver Arne Flatmo i Nortura region nord. Til daglig arbeider han med base i Brønnøysund, sør på Helgelandskysten.

Sjøl snakket han litt om nettopp resultatene i fjorårets In-Grisstatistikk, og her har ikke nordlendingene noe å skamme seg over. Oddbjørn Kjelvik, fagsjef gris i Nortura nord, snakket om hvordan en best skal lette til rette for smågrisresultater som gir flest mulig avvente. Veterinær Marit G. Skjærvik tok for seg helsemessige utfordringer for slaktegrisprodusenter som setter seg som mål å komme under 2,5 fôrenheter per kilo tilvekst, og Felleskjøpet Fôrutviklings Hallgeir Sterten fulgte opp med foredrag om både smågrisfôring, purkefôring og slaktegrisfôring.

Det er langt mellom svineprodusentene i Nordland, men like fullt hevder de seg svært godt i faglig sammenheng.

– Mitt inntrykk er at miljøet blant produsentene bare har blitt bedre og bedre. Også når det har vært litt trange tider så har stemningen vært positiv. Folk ser framover, sier Flatmo.

Samlingene som han selv er med på å organisere bidrar formodentlig i samme retning. Turen til Lovvund ble spesiell. Øya ligger ganske langt nord for Sandnessjøen, ikke så langt fra Træna. Og et av punktene på programmet var en tur til lundeura på øya. På Lovund, akkurat som på Træna, er det store mengder lundefugl. Den er fredet, men det er mulig å nærme seg fjellveggene på hensynsfullt vis, og føle luft under vingene og et sus av en annen verden.