Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Svineprodusenter fikk Bygdeutviklingsprisen

Svineprodusentene Anita og Stein Pruglhei i Nordland har fått Bygdeutviklingsprisen for 2003. Svins lesere husker kanskje reportasjen om de to som startet landets første gårdsslakteri for gris i fjor.


Svineprodusenter fikk Bygdeutviklingsprisen

Svineprodusentene Anita og Stein Pruglhei i Nordland har fått Bygdeutviklingsprisen for 2003. Svins lesere husker kanskje reportasjen om de to som startet landets første gårdsslakteri for gris i fjor.

 

Det er Innovasjon Norge, tidligere Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, som står bak prisutdelingen. Prisen er på 50 000 kroner, og gis til bedrifter som greier å synliggjøre gode resultater etter å ha fått blant annet bygdeutviklingsmidler. Hensikten er naturligvis å motivere også andre etablerere. Forut for den nasjonale kåringen har det vært kåret fylkesvise vinnere, og det er ledergruppa i Innovasjon Norge som har vært jury for den nasjonale prisen.

 

STABILISERT DRIFT

Viktige kriterier for å vinne prisen har vært å kunne synliggjøre økonomiske resultater, sysselsetting, særlig for kvinner og ungdom, miljøeffekt, utvikling av lokale ressurser, samt nyskapning og originalitet. Innovasjon Norge har også lagt vekt på at virksomheten har lagt etableringsfasen bak seg, og stabilisert drifta.

Da Svin skrev om oppstarten av gårdsslakteriet i Skonseng i Rana i nummer 6 i fjor, slaktet de én til to griser i uka, og i sesongene en del mer. Resten av slaktegrisen blir levert til Nord-Norges Salgslag. De fire siste åra har Anita og Stein utviklet gårdsdrifta til å gi plass for to generasjoner. Også datteren og hennes familie er aktive i virksomheten.

 

OMFATTENDE AKTIVITET

Og det er antakelig behov for en del hender. For virksomheten består nå av ganske mye i tillegg til den vanlige gardsdrifta med kjøttproduksjon. De har lokaler for nedskjæring på gården, de foredler egenprodusert gris og innkjøpt lam, de serverer inntil 85 personer, de har bakeri som lager tradisjonell bakst, samt gårdsutsalg for blomster, poteter, grønnsaker, bakervarer og naturligvis spesialiteter av gris og lam. Ikke småtteri, med andre ord.