Publisert: 16.11.2023 Oppdatert: 16.11.2023

Stikkord:

Frankrike

Svineproduksjon uten kastrering

Slakteriet Cooperl i Frankrike slakter gris som ikke er kastrert. De har kontrakt med svinebønder som må bruke spesiell genetikk, egen fôrtilsetning, og som følger enkelte rutiner i grisehuset. ­Brødrene Guinard i Bretagne har en slik kontrakt. De ønsker å ha en bærekraftig produksjon der de er mest mulig selvforsynt med fôr og strøm. 


Vi er ved byen Romille i Bretagne på vestspissen av Frankrike. Bretagne er trolig Frankrikes beste område for husdyrproduksjon. Her finnes det mange gårder både med storfe, gris og fjørfe. Klimaet er godt med passe mye regn og ikke for varme somre. Avlingene er dessuten både årsikre og store. I Romille driver brødrene Arnaud og Sylivan Guinard kombinertproduksjon på nær 200 purker. Gården er en slektsgård de tok over etter foreldrene. Svineproduksjonen bygde foreldrene opp, men brødrene har gjort noen grep. Dyrka areal på gården er doblet til ca. 1450 dekar. De har bygd en gårdsbutikk og investert i solceller. tenker De har ingen planer om å øke svineproduksjonen, og de har sluttet å kastrere hanngris.

– Vi ønsker ha en mest mulig bærekraftig svineproduksjon. Vi vil ha dessuten ha kontroll på de store kostnadspostene. Det vil si fôr og energi. Med gårdsbutikk ønsker vi å skape god kontakt med forbrukerne. Samtidig får vi en økt verdi­skapning, forteller brødrene. 

 

Hele saken kan du lese om i nr. 8 av fagbladet Svin. Klikk her for abonnement.