Publisert: 18.08.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Svinekjøttmarkedet i balanse

Sommeren 2014 har vært en fantastisk sommer både værmessig og salgsmessig for svinekjøtt.


Svinekjøttmarkedet i balanse

Sommeren 2014 har vært en fantastisk sommer både værmessig og salgsmessig for svinekjøtt.

I en flott grillsesong har grisen pekt seg ut som vinneren skriver Nortura på sine hjemmesider. Dette gir en krone mer enn prisløypa som ble varslet i mai for svineprodusenter og kjøpere av helt slakt. Dette er gledelige nyheter for ei næring som har slitt med store overskudd og lave priser i flere år på rad. Hovedårsaken til dette er høyst sannsynlig det gode været vi har hatt i sommer over hele landet. Jeg hadde gleden av å tilbringe sommeren flere steder i vårt vakre land, hjemme hos mor i Harstad i Troms, hos mine svigerforeldre i Sparbu i Nord-Trøndelag og hjemme i mitt eget hus i Oslo. Det er sikkert mange forbrukere som kjenner seg igjen i denne rastløsheten, vi har våre røtter et helt annet sted enn der vi egentlig bor, og vår bedre halvdel har gjerne også sine egne røtter.

Likevel er svinekjøttet noe vi møter overalt, og dette gir en trygghet. Kokt skinke, sommerkotelletter og pølser er ikke noe kjendiskokkene flagger høyt, men som benyttes daglig på brødskiva, grillen og til middag. Jeg vil gjerne slå et slag for disse hverdagsproduktene som utgjør mye av volumet i produksjonen av svinekjøtt. Det er bredden i produkter og tilgjengelighet over hele året som er så fantastisk med svinekjøtt, alt fra St. Kristina spekeskine til servelat på brødskiva. At svinekjøtt er et godværsprodukt, er jo tydelig gjennom sammenhengen mellom værmelding og salgstall. Men vi må huske å lage gode produkter også for gråværsdagene. Jeg hadde gleden av å lage «pulled pork» i sommer til venner og familie, og det er som en fest i munnen. I følge media er dette den «nye tacoen», og «pulled pork» ligger på topp på matsider som matprat.no, og siteres ofte i matblogger. Dette produktet er enkelt og godt, og i tillegg utnytter det deler av grisen som vanligvis ikke står høyt i kurs, nemlig forpart (nakke og bog). En forbruksdreiing mot mindre edle deler av dyret er svært gunstig med hensyn til utnyttelse av hele dyret og lagerbeholdning av stykningsdeler. Måtte det komme flere slike produkter på markedet. Ha en svinaktig god sensommer videre alle sammen. Jørgen Kongsro ansattvalgt styrerepresentant